Андрей Живков представи мерки срещу поскъпването на електроенергията

0
26
Андрей Стефанов Живков
Снимка: Президентство

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков беше изслушан в Народното събрание по инициатива на депутати от „Има такъв народ“. Той представи мерки срещу рекордното поскъпване на електроенергията на енергийната борса.

Пред народните представители Живков обяви, че през последните дни се наблюдава рязко покачване на стойността на тока в сегмента „Ден напред“. Според него причините за това са много. Едната била повишената температура както у нас, така и в съседни държави като Гърция. Това увеличавало много потреблението на електроенергия. Независимо от това в системата не имало дисбаланси, които застрашават потреблението.

Министерството не енергетиката било предприело спешни мерки и се включила на оперативно ниво, за да влезе в контакт в ТЕЦ „Марица изток“ 2 и да активизира техни мощности. По този начин ликвидността на енергийната борса се увеличавала, предаде „DarikNews“.

Живков обясни, че всичко това се е случило с известно закъснение, защото е трябвало време за реакция както от ТЕЦ „Марица изток“ 2, така и от Българския енергиен холдинг. Министърът подчерта, че неговото ведомство по принцип няма пряко задължение да наблюдава мощностите и да реагира по отношение на тях.

Живков съобщи, че са били включени два блока и още три допълнителни, което е възможният максимум, на който може да работи централата. Причината е, че останалите три блока са в планов ремонт.

Министърът обяви още, че в края на тази седмица в експлоатация отново ще влезе един от блоковете на ТЕЦ „Марица изток“ 3, както и осми блок на ТЕЦ „Марица изток“ 2. Така ликвидността ще бъде подобрена допълнително. Освен това ще бъдат преразгледани и всички ремонтни програми, които предстоят за в бъдеще. Целта е да не се нарушава енергийният баланс.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments