Андрей Цеков: Може да бъде търсена наказателна отговорност на АПИ

0
44
Андрей Цеков
Андрей Цеков. Снимка: Скрийншот от видео на МС във Facebook

„Държавата е лишена от пътно поддръжане в следващите 6 до 7 месеца. Очевидно е, че с тези действия е накърнен обществен интерес, а липсата на пътно и зимно поддържане ще застраши общественият живот и здраве. В резултат на тези действия се предпоставя, че пътното поддържане трябва да се осъществява по съществуващите вече договори. Но тези договори са предмет на проверка. Действията и бездействията на АПИ на практика изчегъртват всеки един опит за осъществява на държавната политика. Това разстройва цялата транспортна политика на държавата и са основани за търсене на отговорност, включително и наказателна.“

Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков

„Що се касае до наказателна отговорност това е от компетентността на прокуратурата. Съществуват достатъчно данни, че има вероятност за осъществяване на състави за наказателна отговорност“, допълни той. 

Той обясни, че има сключени 34 договора за текущ ремонт и поддръжка на обща стойност 757 милиона лева. Въз основа на тези договори са възложени дейности за 3.4 милиарда лева.

„Тук първият проблем се състои с надвишаването многократно, което е с трайната практика на Съда на Европейския съюз. Следвало е при изчерпване на финансовия ресурс рамковото споразумение да прекрати своята дейност“, заяви Цеков. 

Той подчерта, че тези договори са били предмет на анализ на две междуведомствени групи. Първата е била назначена от служебния премиер Стефан Янев и в доклада се съдържа заключение за нищожност на договорите. Въз основа на този доклад към тези контракти са били сключени допълнителни споразумения, с които се прекратяват договорите, което поставя една основна задача, а именно да успее да съумее да възложи текущия ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа след 30 юни 2022 година.

„Този процес приключва неуспешно. Възложени са обществени поръчки, но те са прекратени през декември 2021 година. През февруари 2022 година има обществена поръчка за поддръжка на АМ „Струма“, но и тя е прекратена. АПИ обявява и седем открити процедури със срок за подаване на оферти до 5 май, впоследствие е удължен. На 26 юни председателят а УС на АПИ издава седем решения, с които прекратява и седемте процедури поради три вида пропуски в документацията. Първият порок е, че не е предвиден срок за преглед и одобряване на сертификатите на възложителя“, обясни още Цеков. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments