Андрей Слабаков: Болните от рак в Европа се увеличават двойно

0
19
Андрей Слабаков
Андрей Слабаков. Снимка: Специална комисия за борба с рака

Специалната комисия за борба с рака към Европейския парламент е създадена вследствие на изключително тревожен анализ за нарастване на случаите на онкологични заболявания през последните повече от 20 години. В началото на годината Европейската комисия публикува План за борба с рака, който залага приоритетите в ЕС за превенция, диагностика, лечение и възстановяване от онкологични заболявания до 2030 година. Евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Андрей Слабаков е част от нея, съобщиха от Комисията.

Специалната комисия, в която заместник-координатор за ЕКР е Слабаков, има за цел да проучи изцяло и дълбоко темата и да публикува подробен доклад с препоръки, който да подпомогне Европейската комисия в работата ѝ по мерките, описани в Плана за борба с рака. Той каза:

Един от основните ни приоритети трябва да бъде превенцията и ранното диагностициране на онкологичните заболявания. Особено внимание трябва да се обърне на децата. Науката е напреднала и при ранно откриване на заболяването шансовете за пълно излекуване значително се увеличават. Важно е също възможно най-голяма част от разработването и произвеждането на медикаментите да се върне на територията на Европа. Държавите от Източна Европа, включително и България, имат огромен капацитет да бъдат водещи в този процес.“

Андрей Слабаков
Снимка: Специална комисия за борба с рака

По данни на серия от проучвания преди кризата с COVID-19 онкоболните в Европа се увеличават с около 50%, а от 2,1 милиона до 3,1 милиона случая между 1995 и 2018 година. За същия период има близо 20% увеличение – от 1,2 милиона на 1,4 милиона смъртни случая, причинени от онкологични заболявания. През 2020 година 2,7 милиона души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са починали от онкологично заболяване. Здравните разходи, изразходвани за лечение на онкологични заболявания, са се удвоили – от 52 милиарда евро на 103 милиарда евро в Европа между 1995 и 2018 година.

Онкологичните заболявания са втората основна причина за смъртност в държавите членки след сърдечно-съдовите. Очаква се през следващите десетилетия случаите на ракови заболявания да се увеличат поради демографските промени, а според Световната здравна организация между 30 и 50% от всички случаи на ракови заболявания са предотвратими.

В България смъртността от ракови заболявания се увеличава от по-малко от 200 случая на 100 000 души през 1995 година, на над 250 случая през 2018 година. У нас шансът за оцеляване след повечето онкологични болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в Европейския съюз и с други държави от Източна Европа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments