Андрей Гюров пред Искра.бг: Банковата система в България е стабилна

0
211
Андрей Гюров
Андрей Гюров. Снимка: Фейсбук

Банковата система в България е стабилна и с едни от най-високите нива на капитализация в Европа. Това коментира финансистът Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ за Искра.бг. От редакцията ни го потърсихме след фалитите на банки в САЩ в рамките на три дни. На въпрос на какво според него се дължи случващото се, той отговори:

„Фалитът на Silicon Valley Bank /SVB/ се дължи на серия от събития, които в съвкупност водят до наблюдавания резултат. С оглед на обстоятелствата, той е могъл да бъде избегнат, защото банката няма фундаментален проблем в нейното портфолио от активи. Комбинацията от вдигането на лихвените проценти в САЩ и решението на банката да продаде част от дългосрочните си активи доведе до добре познатия в индустрията ефект на капиталови загуби от лихвен риск. Лошата комуникация на банката със своите клиенти от друга страна породи загуба на доверие, което е другият най-сериозен актив на банковите институции. В резултат на това много клиенти решиха да изтеглят едновременно своите депозити, което изправи банката пред ликвидна криза.“

Бързите действия на регулаторните органи в САЩ доведоха до гарантиране на всички депозити в проблемните банки, коментира още експертът. Според него това би трябвало да намали опасността от ефекта на доминото, при който загубите на клиентите в тези банки могат да доведат до сътресения в други институции. От друга страна, навременната реакция на институциите, следва да успокои вложителите и да намали вероятността за масови тегления и в други институции, добави той.

„САЩ са добре развита пазарна икономика, в която конкурентните механизми работят добре. Тези събития ще имат дисциплиниращ ефект както върху банките, така и върху техните клиенти“, отвърна финансистът на питането какво ще бъде отражението на случващото се върху американците.

Освен това той очаква пак да се засили фокусът върху регулациите на средните и малки финансови институции /в САЩ с активи под 250 милиарда долара/, където в последните години бяха направени сериозни отстъпки от мерките, предприети по време на финансовата криза през 2009 година.

В Европа, както и в България, регулациите на по-малките финансови институции са на същото ниво както и тези за големите банки, уверява Гюров. Според него вдигането на лихвите ще бъде предизвикателство от капиталова гледна точка, но това няма да е проблем, ако банките разполагат с достатъчно ликвидност и не са принудени да продават дългосрочни активи. В същото време по-високите лихви ще позволят на банките да увеличат своите печалби от традиционната дейност по кредитиране.

На въпрос дали банковата система у нас е стабилна, той обясни:

„Банковата система в България е стабилна и с едни от най-високите нива на капитализация в Европа. Самият характер и структура на депозити в българските банки, а именно голям брой гарантирани депозити на по-малки суми, не предполага проблеми подобни на тези в SVB.“

„В България и ЕС депозитите са защитени до размер от 100 000 евро на клиент в една банка. Най-добрият начин за защита е разпределяне на влоговете в различни банки, така че да бъдат в рамките на гарантирания размер на депозитите. За по-големи суми препоръчвам консултации с професионални компании за управление на активи, които да предложат ефективни решения за защита на размера на депозитите и тяхната покупателна способност“, посъветва Гюров по повод на това как можем да защитим парите си най-добре.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments