Андрей Балевски: В планината температурата е -20 градуса, движете се в група от 3 до 5 човека

0
2927
Планина
Планина. Снимка: Планинска спасителна служба

„Хората трябва да се движат в група от по трима до петима души в планината и да бъдат подготвени добре технически и физически. Екипировката невинаги може да помогне, трябва да знаем и как да боравим с нея. В момента има опасност и от замръзвания, защото горе температурата е -20 градуса.“

Това заяви Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация /БЛА/ в ефира на „Bulgaria ON AIR“.

Той допълни, че опасността от лавина не е единствената заплаха в планината, тъй като при загубване на човек, пак може да се стигне до критична ситуация и фатален край.

Балевски прeдупреди, че сериозна опасност от лавини има по високите склонове на планините, тъй като през последните дни там е имало обилен снеговалеж. По думите му обстановката под снега е „невидим враг“, затова хората трябва да бъдат изключително внимателни.

В момента реалната ситуация на снега е трета степен от общо пет. Това на практика означава, че няма видими признаци за лавинна дейност, но снежна маса винаги може да се откъсне при навлизане на човек в склоновете.

„Наблюдаваме ситуацията над Банско в Пирин планина. Там се правят изследвания на ежедневен принцип и обикновено се гледа изложението на склоновете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните склонове“, разясни Балевски.

Специалистът съветва да не се тръгва без резервни ръкавици, термос с горещ чай, парче шоколад и термоодеяло, което не тежи. В планината е необходимо да носим зареден телефон за спешни случаи, който да държим изключен, тъй като батериите бързо падат при минусови температури. Хората също така трябва да бъдат предварително запознати къде в планината има обхват, за да могат да извикат планинските спасители при нужда.

Балевски допълни, че дори опитните планинари не са застраховани от инциденти, защото понякога могат да се заблудят от терена.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments