Анализатор: Всички партии имат общ интерес да обуздаят мераците на президента Радев

0
40
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: БТА

„Консултациите“ на ДБ с Румен Радев недвусмислено показаха, че президентът се изнервя, когато Парламентът ограничи или противоречи на неговите политики. В момента върви надпревара между Парламент и Румен Радевия кабинет относно това как най-добре да се обслужат нуждите на руския газ и нефт у нас.

В комисията по енергетика има два законопроекта – единият е тотално популистки – на ГЕРБ и Делян Добрев, който е неудачен опит да се спаси имиджа на партията след неразумното обещание за намаляване на цените на горивата с един лев. Щели да изземат печалба или свръхприходите, но това няма как да стане, без да рефлектира върху крайната цена.

Другият законопроект е на ПП, който пък се стреми да покрие част от политическите щети от дерогацията – със специални мерки за проследяване на пътя от суров нефт до горива и износ. Да се ограничи износа, за да има достатъчно вътрешно предлагане. Добро като намерение, но отново полумярка.

Надявам се ДБ да вкара свой законопроект, с който да се създаде нужната правна основа за вземането на рафинерията по оперативен контрол от държавата, защото само това може да гарантира функционирането й по начин, който да бъде в интерес на българския фиск и потребител.

Въпреки противопоставянето в Парламента, всички партии имат общ интерес да обуздаят мераците на президента Радев, защото още не сме президентска република, но пълномощията на Парламента са сериозно ограничени – той не може да уволни нито един служебен министър, нито премиера.

Колизията е пряка и парламентарната република трябва да надделее.

Източник: Илиян Василев, Facebook

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments