Анализ: Ваксиниран Сингапур показва цената, която плащат страните с нулев COVID след отварянето на границите

0
16
Пандемията в Япония
Снимка: Wikimedia Commons

Малко са останалите да се ваксинират в богатия Сингапур, след като енергична имунизационна кампания постигна ниво на отразяване, на което завиждат много нации, борещи се с пандемията от коронавирус, но рекордният ръст на смъртните случаи и инфекциите предупреждава за рискове, които тепърва предстоят, пише „Агенция Ройтерс“.

Въпреки препоръките за носене на маски, строгите социални ограничения и бустерните дози на ваксинация срещу COVID-19, налични за повече от месец, инфекциите в последното огнище в азиатския град-държава, предизвикани от варианта Делта, доведоха до 280 смъртни случая, спрямо 55 в началото на септември. Алекс Кук, експерт по моделиране на болести в Националния университет на Сингапур (NUS), коментира следното:

„Сингапур потенциално може да изпита две до три епидемични вълни, тъй като мерките се отпускат все по-засилено.

Той добавя:

„Дотогава смъртните случаи вероятно ще продължат да се увеличават, освен ако много от останалите неваксинирани старейшини не могат да бъдат ваксинирани или повече да бъдат подканени.

Кук очаква настоящата вълна да отшуми, тъй като населението изгражда имунитет, като повечето инфекции са достатъчно леки за възстановяване у дома.

Сингапур е една от няколкото така наречени държави с нулев COVID, които наложиха едни от най-строгите мерки в света, за да задържат инфекциите и смъртните случаи далеч под данните на други места. Това беше част от стратегия за изчакване, докато огромното мнозинство от нейните 5,5 милиона граждани бъдат ваксинирани, преди постепенно да облекчи ограниченията и да възобнови по-голямата икономическа активност.

Сега градът-държава бавно отваря отново границите си, разширявайки пътуването без карантина до близо дузина страни. Австралия и Нова Зеландия започнаха подобен преход, докато Китай все още не е продължил напред. Но въпросът, пред който са изправени властите, е как да предотвратят скокове сред по-възрастните хора и тези със слаба имунна система, особено след като бързо разпространяващият се вариант Делта, който пристигна в Сингапур тази година, се превърна в най-доминиращия щам в световен мащаб. Кук казва:

„Ако бях политик в Австралия, Нова Зеландия или Китай, щях да проуча какво са го направили в Сингапур.

Въпреки че 84% от жителите на Сингапур са били напълно ваксинирани, повечето с дози от Pfizer (PFE.N)/BioNTech или Moderna (MRNA.O), ваксините може да не защитят някои от най-уязвимите.

Напълно ваксинираните хора съставляват около 30% от смъртните случаи през последния месец, повечето на възраст над 60 години с подлежащи медицински проблеми, в съответствие с проучвания, показващи, че ваксините предлагат по-малко защита на старите и много болни хора. Подвижната седемдневна средна стойност от 1,77 дневни смъртни случая на милион души в Сингапур обаче изпреварва регионалните представителки като Япония с 0,14, Южна Корея с 0,28 и Австралия с 0,58, показва уебсайтът „Нашият свят в данните“.

Сингапур изостава от цифрата на САЩ от 4,96 и британската 1,92. И все пак кумулативните смъртни случаи като дял от населението все още са сред най-ниските в света – 47,5 на милион. Това се сравнява с цифрите от 2 825,7 в Бразилия и 2 202,4 в Съединените щати.

Делта промени всичко

След облекчаване на ограниченията през август, последната вълна в Сингапур доведе до ежедневни инфекции тази седмица, наброяващи близо 4000, или почти три пъти повече от миналогодишния пик. По време на по-голямата част от пандемията тежките борби и мерките задържат инфекциите, но ефективността им срещу Делта варианта изглежда намалява, казват експерти, въпреки че високият процент на ваксинация означава, че почти всички случаи са асимптоматични или леки. Дейл Фишър, експерт по инфекциозни болести в Националната университетска болница, съобщава:

„Повечето от нашите смъртни случаи идват от много малкия процент неваксинирани хора.“

И още: „Реалността е, че след като COVID стане ендемичен, все повече хора ще се разболеят от него...

Сингапур ще удължи някои от ограниченията си за социално дистанциране за около месец, за да облекчи натиска върху здравната система, казаха властите тази седмица. Сега, когато едва ли има хора на възраст над 12 години, които не са се ваксинирали, те се фокусират върху бустерните дози на имунизация. Повече от 600 000 лица са получили такъв бустер, тъй като властите са насочили усилията си към тези над 30 години, извън обсега на възрастните хора и здравните работници.

Мерките, които не достигат задължителните ваксинации, като забрана за хранене навън и влизане в търговски центрове за неваксинираните, помогнаха за увеличаване на броя на тези сингапурци, които са получили първата си доза, до 17 000 миналата седмица, което е с 54% повече спрямо седмица преди това. Пол Тамбия, президент на Азиатско-тихоокеанското дружество по клинична микробиология и инфекции, казва:

„Не мисля, че облекчаването на ограниченията няма да повлияе на броя на случаите.

Ключът остава да достигнем до останалите неваксинирани възрастни хора и да защитим уязвимите.”, добави той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments