Анализ: Цените на пшеницата се покачват: Световните потребители изразяват недоволство

0
31
Пшеница
Пшеница. Снимка: Pixabay

Тази година потреблението на пшеница в световен мащаб ще отбележи най-големия си годишен спад от десетилетия насам, тъй като рекордната инфлация принуждава потребителите и компаниите да използват по-малко количество и да заменят зърното с по-евтини алтернативи на фона на нарастващата продоволствена несигурност. Потребителите вероятно ще се сблъскат с още по-високи стойности на пшеницата през втората половина на 2022 г., тъй като вносителите, които досега са доставяли товари, закупени няколко месеца по-рано на по-ниски цени, все още не са покрили напълно разходите си от май, когато цените на пшеницата достигнаха десетгодишни върхове.

Според анализатори, търговци и мелничари потреблението на пшеница в световен мащаб през периода юли-декември може да спадне с 5-8% в сравнение с предходната година, което е много по-осезаемо от прогнозирания от Министерството на земеделието на САЩ спад от 1%.

Търсенето на пшеница за храна на животните в Европа и Китай ще намалее. Търсенето на пшеница за консумация от човека също се забави в основните страни вносителки в световен мащаб,“, твърди Ерин Колиър, икономист в Организацията на ООН по храните и земеделието.

Понастоящем милиони хора са изправени пред нарастващи разходи за храна и несигурност, след като войната на Русия в Украйна и неблагоприятните климатични условия в ключови страни износителки доведоха до рекордно високи цени на зърнените култури. Фючърсите на пшеницата скочиха с 40% тази година до рекордно високи стойности през март, след което леко поевтиняха, въпреки че физическите цени остават високи.

Цената на доставките на пшеница от Черноморския регион е около 400-410 долара за тон, включително разходите и навлото за доставка до Близкия изток и Азия. Сумите се понижиха от достигнатия преди няколко месеца връх от около 500 долара за тон, но остават доста над средните за миналата година стойности от около 300 долара.

„Доставките на пшеница все още са изключително ограничени. Не сме сигурни колко пшеница ще се добие от Черноморския регион, а в други страни износителки има неблагоприятни климатични условия„, предупреждава Оле Хоуе от брокерската компания за земеделие „IKON Commodities“ в Сидни.

Експертите твърдят, че сред страните, за които се очаква да изпитват затруднения с вноса на пшеница, са Йемен, Южен Судан, Судан, Сирия, Етиопия, Афганистан и Шри Ланка. Тъй като увеличаващите се разходи натоварват сериозно бюджетите на домакинствата, в цял свят вече избухват протести, като хората излизат по улиците на редица градове в Китай и Малайзия, Италия, Южна Африка и Аржентина, за да изразят недоволството си. В Индонезия, вторият по големина купувач на пшеница в света, потреблението вече е намаляло през първите пет месеца на 2022 г. като се очаква по-осезаем спад, тъй като по-високите разходи засягат цялата верига на доставки.

Ян Айса Аламанда, 37-годишна пекарка от Джакарта, плаща около 10 000 рупии за килограм пшенично брашно, в сравнение с около 8200 рупии, които е плащала по-рано тази година. Тя споделя: „Трябваше да увелича продажната си цена, но се опасявам, че по-високите цени ще обезкуражат потребителите.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments