„Амнести Интернешънъл“ съобщи за произволни арести и брутални нападения на мирни протестиращи в Мозамбик

0
17
Мозамбик
Мозамбик. Снимка: Pixabay

Международната организация „Амнести Интернешънъл“ съобщи, че произволни арести, използване на сълзотворен газ и брутални нападения на мирни протестиращи в Мозамбик. Демонстрациите са били в памет на загиналия музикант Азагая. Стигнало се дори до побой на протестиращи. В тази връзка зам.-директорът на „Амнести Интернешънъл“ Емерлин Гил коментира:

„Суровият отговор на полицията в Мозамбик на тези мирни демонстрации, включително побой над протестиращите с палки, причинявайки им наранявания, е възмутителен акт на злощастно полицейско поведение срещу тези беззащитни протестиращи. Няма съмнение, че полицията имаше за цел да потуши демонстрациите с намерението да омаловажи наследството на Азагая в Мозамбик.“

„Полицията трябва да се въздържа от по-нататъшно насочване към протестиращите, включително произволно арестуване и насилие срещу тях“, посочи още той. И допълни:

„Властите трябва бързо да разследват полицията, която е арестувала хора в Мапуто и ги е подложила на побой, и да гарантират, че те ще бъдат подведени под отговорност за нарушаване на човешките права на протестиращите, включително международното право.“

Младежи от Мозамбик участваха в разрешени национални мирни демонстрации в пет провинции, включително в Мапуто, в памет на загиналия художник Азагая. Азагая, който вдъхнови мнозина с музиката си, пееше за несправедливостта, включително малтретирането на хората от страна на властите и бедността и социалната несправедливост, и призоваваше хората да държат отговорни своите управляващи. Той почина внезапно на 9 март тази година.

Полицията е действала насилствено и незаконно спрямо протестиращите на места като Мапуто сутринта на 18 март. Седем протестиращи и организатори са арестувани и задържани в Мапуто, Газа, Инхамбане, Софала и Нампула досега и се предполага, че служители на реда заплашват хора заради участието им в демонстрациите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments