Американски милиардери почти не плащат данък върху доходите си

0
60
Пари
Снимка от Pixabay

Подробности, за които се твърди, че разкриват колко малко данък върху доходите плащат американските милиардери, са изтекли на новинарски уебсайт, съобщава “BBC”. „ProPublica“ казва, че е разгледал данъчните декларации на някои от най-богатите хора в света, включително Джеф Безос, Илън Мъск и Уорън Бъфет. Уебсайтът твърди, че първият, който е собственик на Amazon, не е плащал данък през 2007 и 2011 г., докато Мъск на Tesla не е платил нищо през 2018 г.

Говорителка на Белия дом определи теча като „незаконен“, а ФБР и данъчните власти разследват случая. Сайтът „ProPublica“ казва, че е анализирал това, което нарича „обширна част от данните на данъчната информация“ за данъците на милиардерите, и ще публикува допълнителни подробности през следващите седмици.

Въпреки че „BBC“ не е успял да потвърди твърденията, предполагаемото изтичане идва в момент на нарастващ дебат за размера на данъка, плащан от богатите, и нарастващо неравенство.

„ProPublica“ заяви, че 25-те най-богати американци плащат по-малко данъци – средно 15,8% от коригирания брутен доход – от повечето американски работници.  Джеси Айзингер, старши репортер и редактор в „ProPublica“, коментира пред “Today”:

“Бяхме учудени, че можете да намалите данъка си до нула, ако сте мултимилиардер. Всъщност, плащането на нула данък наистина ни накара да мислим, че хората могат да заобиколят системата по напълно легален начин.”

Той допълни:

“Те имат огромна способност да намират облекчения, да вземат кредити и да използват вратички в системата.”

Така че, докато стойността на тяхното богатство нараства неимоверно чрез притежаването им на акции в тяхната компания, това не се отчита като доход. Според него има и нещо повече от това:

“Те също вземат агресивни данъчни облекчения, често защото са взели заеми, за да финансират начина си на живот.”

Той каза, че американските милиардери купуват актив, изграждат такъв или наследяват състояние и след това заемат срещу своето богатство. Тъй като те не реализират никакви печалби или не продават никакви акции, те не получават никакъв доход, който може да бъде обложен с данъци. Айзингер обясни:

“След това те вземат заеми от банка при относително нисък лихвен процент, живеят от това и могат да използват лихвените разходи като приспадане на доходите си.”

Плановете на Байдън

Уебсайтът заяви, че “използвайки напълно законни данъчни стратегии, много от богатите на люде са в състояние да свият своите федерални данъчни сметки до нищо или близо до това”, дори когато богатството им се покачи през последните няколко години.

Заможните, както при много обикновени граждани, могат да намалят сметките си за данък върху доходите чрез благотворителни дарения и теглене на пари от доходи от инвестиции, а не от доходи от заплати.

„ProPublica“, използвайки данни, събрани от списание „Форбс“, заяви, че богатството на 25-те най-богати американци колективно е скочило с 401 млрд. долара от 2014 до 2018 г. – но те са платили едва 13,6 млрд. долара данък върху доходите си през тези години.

Президентът Джо Байдън обеща да увеличи данъка за най-богатите американци като част от мисия за подобряване на равенството и събиране на пари по мащабната му инвестиционна програма за инфраструктура. Той иска да повиши най-високата данъчна ставка, да удвои данъка върху печалбите, които се добиват от инвестициите, както и да промени данъка върху наследствотоАнализът на „ProPublica“ обаче заключава:

“Докато някои богати американци, като например мениджърите на хедж фондове, биха плащали повече данъци съгласно настоящите предложения на администрация на Байдън, по-голямата част от топ 25 богаташи ще усетят малко промените.”

Твърди се, че един от споменатите милиардери, филантропът Джордж Сорос, е платил минимален данък. Неговият офис не беше отговорил на искане на BBC за коментар, но излезе с изявление пред „ProPublica“, в което се казва, че Сорос не дължи данъци за няколко години заради загуби от инвестиции.

Изявлението също така посочва, че той отдавна подкрепя по-високите данъци за най-богатите хора в Америка.

“Незаконно”

Според съобщения в САЩ бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, чиито данъчни данни са сред документите, каза, че разкриването поражда опасения относно поверителността и той ще използва „законни средства“, за да разкрие източника на изтичането на тази информация.

„ProPublica“, който е разследващ уебсайт, е написал няколко статии за това как съкращенията на бюджета в Службата за вътрешни приходи на САЩ са възпрепятствали способността му да налага данъчни правила върху богатите и големите корпорации. Новинарската организация заяви, че е получила изтекли документи в отговор на тези статии. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че “всяко неразрешено разкриване на поверителна правителствена информаци” е незаконно.

Говорителят на Министерството на финансите Лили Адамс заяви в съобщение по имейл до Ройтерс, че въпросът е отнесен до ФБР, федералните прокурори и два вътрешни надзорни органа на Министерството на финансите, “всички от които имат независими правомощия да разследват” случилото се. Американският комисар по вътрешните приходи Чарлз Ретиг заяви:

“Не мога да говоря директно по отношение на конкретни данъкоплатци. Мога да потвърдя, че има разследване по отношение на твърденията, че източникът на информацията в тази статия е дошъл от Службата Internal Revenue Service.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments