Американски генерал: Няма нужда да се добавят сухопътни сили в Швеция и Финландия

0
3
Ген. Кристофър Каволи
Ген. Кристофър Каволи. Снимка: Фейсбук

Натискането на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО няма да изисква добавяне на повече сухопътни сили на САЩ в нито една от страните, заяви пред сенаторите в четвъртък американският генерал, номиниран да поеме европейското командване, предава „ABC News“. Армейският генерал Кристофър Каволи обаче каза, че военните учения и случайните ротации на американски войски вероятно ще се увеличат.

Каволи, който в момента служи като ръководител на американската армия в Европа и Африка, добави, че повишеният военен фокус вероятно ще продължи да бъде насочен към Източна Европа – където нациите са по-загрижени за потенциална руска агресия и всякакво разпространение на войната върху Украйна. По време на изслушването си за номинация пред комисията по въоръжените сили на Сената той беше категоричен:

„Центърът на тежестта на силите на НАТО се е изместил на изток. В зависимост от изхода на конфликта, може да се наложи да продължим това известно време.“

Каволи беше попитан за присъствието на американски войски в Европа, което нарасна от по-малко от 80000 на около 102 000 след натрупването около руската инвазия. Той обясни, че увеличението няма връзка с по-скорошния ход на Финландия и Швеция да се стремят към членство в НАТО.

Швеция и Финландия подадоха писмените си молби за присъединяване към НАТО миналата седмица в едно от най-значимите геополитически последици от войната на Русия срещу Украйна.

Каволи отбеляза, че САЩ вече имат силни военни връзки с двете страни и че има вероятност допълнителните учения и други ангажименти да нарастват. Ако бъде потвърдено, Каволи ще бъде ключов представител, след като Пентагонът вече оценява военната си структура в цяла Европа. Служители на отбраната отбелязаха, че историческата концентрация на войски в Германия, Италия и Великобритания може да се измести и да се разпространи в други източни държави, като Полша и Балтийските страни.

Източноевропейските страни настояват за повече оръжия и войски на САЩ като защита срещу Русия. Каволи каза, че САЩ също трябва да продължат да постигат деликатен баланс и да гарантират, че действията им в Европа няма да разпалят отношенията с Русия и да предизвикат по-широк конфликт.

„Човек не трябва да се отклонява от дейността, за да остане силен и да очертае приоритетите си.“, смята той, но САЩ също трябва да внимават „да не просрочват това и да създадат проблем там, където го нямаше“.

Номинацията на Каволи за върховен командир на САЩ в Европа включва работата на върховен главнокомандващ на НАТО, което му дава решаваща роля в руската война срещу Украйна. Членовете на комисията изразиха подкрепа за неговата номинация, която се очаква лесно да бъде потвърдена от Сената.

Каволи има богат опит в Русия. Той е служил като офицер в чужбина с концентрация върху Евразия, прекарва време в Русия и говори руски, италиански и френски. Той беше и директор за Русия в Обединения щаб. Каволи ще замени генерал Тод Уолтърс, който в момента оглавява Европейското командване, но завършва тригодишното си турне там.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments