Американски експерт по криптовалута е осъден за това, че е помогнал на Северна Корея да избегне санкциите

0
40
Криптовалута
Криптовалута. Снимка: Pixabay

Бивш американски експерт, който е работил в организация, занимаваща се с криптовалути, е осъден на повече от пет години затвор по обвинения за участие в заговор. Мъжът е признат за виновен за това, че е помогнал на Северна Корея да избегне американските санкции с помощта на криптовалута. Преди време Върджил Грифит се призна за виновен и в заговор за нарушаване на законодателството на САЩ. Преди да бъде осъден мъжът е работил за “Ethereum Foundation“ – организация с нестопанска цел, която се занимава с технологията, стояща зад криптовалутата Етер.

Присъдата е минималният срок за лишаване от свобода, поискан от Прокуратурата. Наложена му е и глоба в размер на 100 000 щатски долара. 39-годишният обвиняем е бил реално застрашен от максимална присъда от 20 години затвор и глоба от 1 млн. долара. Адвокатът му обясни в изявление, че макар присъдата да е разочароваща, съдията е признал желанието на Върджил да продължи живота си продуктивно, както и факта, че той е талантлив човек, който има с какво да допринесе за нацията. Междувременно прокурорът на САЩ Дамиан Уилямс заяви, че „правосъдието е възтържествувало“.

Според Прокуратурата Грифит, който има докторска степен от Калифорнийския технологичен институт, е пътувал до Северна Корея, като е минал през Китай, през април 2019 г., за да вземе участие в конференцията за блокчейн и криптовалути в Пхенян, въпреки че Държавният департамент на САЩ му е отказал разрешение за това посещение.

Обвинението твърди, че експертът е бил напълно наясно, че информацията може да бъде използвана за избягване на санкциите, които Вашингтон е наложил на Северна Корея заради разработването на ядрени оръжия. През септември Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че той е застрашил националната сигурност на САЩ, като е попречил на прилагането на санкциите.

По време на ареста на Грифит от фондацията „Ethereum“ коментираха, че не са одобрили или подкрепили пътуването му до Северна Корея.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments