Американска снежна буря: Десетки милиони на Източното крайбрежие ще бъдат засегнати

0
146
Сняг, улица.
Снимка: Пиксабей

Мощна снежна буря обхваща североизточната част на САЩ, с предупреждения, че ще засегне 14 щата с над 60 милиона души, информира “BBC”. В някои части на Пенсилвания и Ню Йорк се очаква да натрупа до 60 фута сняг. Националната метеорологична служба (NWS) предупреди за „опасни, ако не и невъзможни условия за пътуване и изолирани токови удари“ в най-засегнатите райони.

Двама души загинаха при катастрофа с участието на десетки автомобили в централната част на Пенсилвания. Длъжностни лица казват, че не очакват бурята да наруши разпространението на ваксините срещу COVID-19, като имунизацията започна в САЩ в понеделник. Има обаче съобщения за временно затваряне на някои центрове за тестване за коронавирус в няколко щата.

Синоптиците заявиха, че бурята може да причини натрупването на до два фута сняг в район, простиращ се от източната част на Пенсилвания до планините Катскил в Ню Йорк, или повече в останалата част на североизточното крайбрежие.

В някои райони ще има повече сняг „по време на един валеж, отколкото през цялата минала зима“, предупреди NWS. В части от окръг Сентър в Пенсилвания е имало до 33 см сняг до сряда вечерта, според NWS. Полицията в Пенсилвания съобщи, че натрупването е причинило смъртта на двама души на междущатската провинция 80 в окръг Клинтън. Няколко души също бяха ранени при катастрофата, в която участваха между 30 и 60 превозни средства.

Шестима души пък пострадаха леко при отделен сблъсък с няколко автомобила в Ню Йорк, в който участваха 27 превозни средства. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио предупреди, че бурята може да бъде най-голямата, която градът е виждал от години, предупреждавайки жителите да „приемат това сериозно“. Училищата в целия град са преминали към онлайн обучение, вечерята на открито е спряна и фериботните маршрути са спрени. Според уебсайта FlightWare почти 1500 полета вече са отменени. Някои железопътни услуги са преустановени и в североизточната част.

Американският министър на транспорта Илейн Чао предупреди хората по пътя на бурята „да знаят, че това се очаква за техния район и да не шофират в опасни условия“.

Затворени са сайтове за центрове за тестване на коронавирус в редица щати, включително Ню Йорк, Пенсилвания, Кънектикът и Мериленд, съобщава CBS News. Длъжностни лица казват, че наблюдават всяко потенциално въздействие на бурята върху доставката на ваксината на Pfizer/BioNTech в болниците. Министърът на здравеопазването Алекс Азар заяви:

“Наблюдаваме всичко това. Предварително сме организирали Центрове за контрол и профилактика на заболяванията на всяко място, където се приемат хора. Това е FedEx, това е експресната доставка на UPS – те знаят как да се справят със снега и лошото време, ние следваме препоръките.”

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи предупреди жителите да носят маска, ако помагат на съседите си да премахват снегаБоб Оравец, метеоролог от метеорологичната служба, каза пред New York Times:

“Снежната буря ще окаже огромно влияние върху пътуванията. Това ще бъде проблем, но няма да е събитие, което да е твърде дълготрайно.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments