Американска компания инвестира в дестилерия в Добрич

0
170
Снимка: МЗХГ

Добричката дестилерия за етерични масла „Есетере“ ще удвои капацитета си. Това ще стане възможно, благодарение на втората дестилерия, която се изгражда в момента, както и административна страда.

Инвестицията в нея е 12 млн. лв. на американската компания doTERRA, стана ясно по време на днешното посещение на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Добрич.

Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула, с до 8 зареждания в денонощието. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и др. Внасят се и стотици тонове тамян от Африка, главно от Африканския рог. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа.

В момента се изпробва инсталация за извличане на масло от сандалово масло, която след това ще бъде изнесена за Хавай. 100% от продукцията на „Есетере България“ се експортира за американската компания-майка doTERRA.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments