Американец стана жертва на любовна интернет измама за 45 000 лева, извършена в България

0
122
Любов
Любов. Снимка: Pixabay

Вчера в полицейското управление в Нови пазар бе подаден сигнал за измама на стойност близо 45 000 лева от 61-годишен американски гражданин. Мъжът, който пристигнал в България в опит да разкрие истината зад своята интернет връзка, разкри пред полицията как е бил въведен в заблуда и експлоатиран финансово.

Според разказа на американеца в края на миналата година той се запознал с жена през интернет сайт, с която скоро преместили комуникацията си в мобилно приложение за видео и аудио разговори. Жената споделила, че живее в бедност на село и се грижи за своя близка, поради което няма достатъчно парични средства. Събуденото съчувствие накарало американеца да изпрати парични суми в нейна подкрепа, дори предложил брак, на което тя съгласила.

Историята достигнала до кулминация, когато мъжът получил обаждане с твърдението, че жената е задържана на летище и са необходими още пари за нейното освобождаване. След изпращането на допълнителни средства, комуникацията между двамата била прекъсната.

Тревожен, че на приятелката му се е случило нещо лошо, американецът пристигнал в България и се обърнал към полицията в Нови пазар. Това е градът, за който жената твърдяла, че е нейният дом. В разговора си с полицейските служители мъжът споделил, че общата сума, която е превел, възлиза на близо 45 000 лева.

На базата на предоставената информация в полицейското управление е образувано досъдебно производство за измама съгласно чл. 212 ал. 2 от Наказателния кодекс. Случаят подчертава рисковете от интернет измами и необходимостта от повишено внимание при онлайн комуникацията, особено когато тя включва парични трансакции. Полицията вече предприема необходимите стъпки за разследване на случая, идентифициране на измамниците и възможното възстановяване на измамените средства.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments