Амбициозна идея: Велоалея покрай Атанасовското езеро свързва Бургас с парк „Минерални бани“

5
8797
Примерна визуализация на алеята
Примерна визуализация на алеята

16-километрова пешеходна и велосипедна алея може да свърже Бургас с парк „Минерални бани“ между кварталите „Ветрен“ и „Банево“. Предложението бе анонсирано от Николай Кючуков по време на събитие на тема „Единение за спорта в Община Бургас“, организирано от партия „Единение“ и НПО „Посока Бургас“.

Трасето на бъдещата алея
Трасето на бъдещата алея

По време на презентацията бяха показани примерни визуализации и основните акценти за реализация на идеята. Очаква се тя да бъде входирана в Общински съвет-Бургас в края на месец септември с настояването да бъде включена в Бюджет 2025.

Николай Кючуков
Николай Кючуков представи примерна визуализация на проекта. Снимка: Искра.бг

Идеята за свързване на града с крайните квартали „Ветрен“ и „Банево“ е обсъждана през последните няколко години, като през този период е избран и най-подходящият маршрут, който минава покрай Атанасовското езеро. Целта е то да бъде далеч от главния път, където има тежък трафик, вредни емисии и ниска безопасност. 

Изходът на алеята в парк "Минерални бани"
Изходът на алеята в парк „Минерални бани“

Трасето ще бъде разделено на два етапа от по 8 километра, на които ще има обособени зони за отдих. То ще минава през Зоопарк Бургас и Бургаските солници, като ще стига до новия квартал „Кюшето“, където ще се включва в съществуващата велоалея, отвеждаща до Морската градина и квартал „Сарафово“. Част от алеята върви успоредно и с неизползваема железопътна линия, която в бъдеще също може да бъде развита. 

Според Кючуков градската веломрежа и свързаността с квартал „Крайморие“ осигуряват общо трасе, което е достатъчно за провеждането на маратон с дължина 42,195 км. 

„Идеята на нашите маршрути да бъдат оборудвани със осветление, което да бъде зареждано със слънчева светлина. Даже имаме оферти от Франция, които са подадени към Община Бургас“.

По предварителни изчисления изпълнението на проекта ще излезе около 400 лв/м за комбинирана пешеходна и велосипедна алея с осветление. Това означава, че приблизителната обща стойност е около 6,5 млн. лева

Кючуков допълни, че в случая мечтата на хиляди бургазлии, би трябвало да тежи повече от парите, така че изрази надежда, че финансиране ще бъде намерено. Това може да стане по редица европейски програми, като „Развитие на регионите“, „Транспортна свързаност“, „Фонд за регионално развитие“ и други. 

Той даде и добри примери от целия свят, където са изпълнени подобни проекти, като Израел, Дания, Германия и дори българския морски град Царево

КС отхвърли искането на Румен Радев, свързано с прекратяването на концесията на терминал „Росенец“

Абониране
Известие от
guest

5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Краси
Краси
1 месец по-рано

Страхотно предложение!
Ще бъде много вълнуващо!
Дано има.здрав.разум и се се осъществи.

Теодор
Теодор
1 месец по-рано

Страхотно а пътя Бургас – Долно Езерово кога? За друго има пари но за това не айде малко по сериозно всяка година плащаме за ремонти по колите си направо почвате да изнаглявате пътища няма вие вело алей правите…

Plamen M
Plamen M
1 месец по-рано

Това би бил един проект, който ще е ИЗЦЯЛО в услуга на гражданите и ще се ползва десетилетия напред!!!

Пациент
Пациент
1 месец по-рано

Когато се говори от чуждо име като Бургазлии първо се прави допитване .страшно много се използват и вело алеите от Изворище и Лозово а ако няма и кучета .забранихте града ще гоним михаля в кумарите и дивото.

Таня
Таня
1 месец по-рано

Довършете първо вело алеята до Сарафово, то все едно си на триатлон, носене, бутане и каране. Малко инвестиране и в подръжката на вече изградените такива.