Алжир избухна в нови протести срещу Абделазиз Бутефлика

0
76
Абделазиз Бутефлика. Снимка: aclhetron.com
Абделазиз Бутефлика. Снимка: aclhetron.com

Хиляди алжирци възобновиха протестите си в столицата и други градове във вторник, призовавайки президента Абделазиз Бутефлика да се оттегли и отхвърлиха предложението му да не изкара целия си мандат след изборите през април, предаде „Ройтерс“.

Десетки хиляди хора се събраха в градовете в Алжир, в най-големите протести от Арабската пролет през 2011 г. насам, призовавайки Бутефлика да оттегли документите си за участие на изборите на 18 април. Документите бяха подадени в неделя.

Вълненията са най-голямото предизвикателство за болния лидер и управляващия елит, съставен от управляващата партия, бизнесмените, военните и службите за сигурност.

Президентът, който е на 82 години и е на власт от 1999 година, получи инсулт през 2013 година. Той рядко се появява на публични места и събития, но възнамерява да се бори за пети пореден мандат.

Бутефлика е единственият президент в Северна Африка, който не бе засегнат от продемократичните бунтове, известни като Арабска пролет и започнали в съседен Тунис. По това време правителството му овладя продемократичните протести в Алжир с обещания за реформи и повишение на заплатите, финансирани от петролните и газови приходи на страната.

През последните години финансите на Алжир са подкопани от спада на световните цени на петрола, което доведе до намаляване на държавните субсидии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments