Алибегов: Ще настояваме ставката за заведенията да бъде 9%

0
27
Ричард Алибегов
Снимка: Българска Асоциация на Заведенията - БАЗ, Фейсбук

„Браншът ще настоява ставката да бъде 9% константна и да се приравни, да не се променя. Когато става въпрос за един сектор с 250 000 заети души, трябва да има цифри. Последните две години се наслушахме на това как нямало смисъл от тази ставка, но не могат да кажат защо нямало смисъл от нея“.

Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред „Bulgaria ON AIR“.

Според него идеята на директора на НАП Румен Спецов за това ресторантите да не се облагат с данък печалба, а да се въведе патентен данък е много добра. Тя предвижда още ставката ще се определя от големината на заведението и от броя на местата за сядане. 

„Всяко облекчение за малкия бизнес води до по-висока събираемост, до изсветляване“.

Той допълни, че в момента много хора, които се занимават с този бизнес, се чувстват притиснати и нямат финансовата възможност да си плащат разходите, което само по себе си ги тласка в сивия сектор

По думите му проблемът на държавата е, че не сяда да обсъжда мерките, които иска да въведе за дадения бранш. Алибегов даде за пример идеята, която даваше възможност на клиентът да не плати сметката си в заведение, ако не получи касова бележка. Според него тази мярка не е била толкова лоша, но големият проблем тогава е бил, че е била спусната без никаква дискусия, което е довело до ответната негативна реакция. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments