Алексиев и Момирович обсъдиха: Превозът на български въглища за Сърбия и удълбочаването на Дунав

0
23
Томислав Момирович и Христо Алексиев
Томислав Момирович и Христо Алексиев. Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Сърбия и България ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси с оглед на идващия зимен сезон, обяви заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след като разговаря с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович. По думите му, докато за страната ни въпросите са свързани с природния газ, то на Сърбия й трябват въглища, за да се произведе достатъчно електрическа енергия.

„Затова една от основните теми бе осигуряването на въглища и превозът им с жп транспорт и по река Дунав“, добави Алексиев и припомни, че доставките на въглища са стартирали на 1 юли, като досега през границата са преминали 62 влака с над 62000 тона въглища.

Сръбският министър предложи да предостави техника на страната ни в помощ на удълбочаването на река Дунав. Предстои специализираните администрации от двете държави да уточнят съвместните действия, за да се улесни корабоплаването. Днес в българския участък има 14 критични участъка. Заедно с румънската страна, България е започнала драгиране на най-сериозния от тях.

Съвместната работа по изграждане на Интермодален терминал при Димитровград, Сърбия ще бъде много добра стъпка към подобряване на транспортната свързаност между двете страни, заяви вицепремиерът и информира, че в България има изградена инфраструктура за комбинирани превози в Пловдив. Тя генерира 3.5 пъти повече трафик от прогнозните обеми при изграждането. Двамата министри обсъдиха вариантите да бъде търсено съвместно финансиране на бъдещия интермодален терминал.

Алексиев и Момирович се договориха за подобряване условията за преминаване през граничните преходи. Възобновяването на бързия влак от София до Белград също бе посочено като приоритет.

Разговорите между двамата министри започнаха с благодарност от сръбския за помощта на българските институции и на гражданите ни, която бе оказана на пострадалите при катастрофата на сръбски автобус на 14 август.

„Тежък инцидент беше, но това, което направихме заедно за спасяването на пострадалите деца, показа колко са добри отношенията между двете страни и между хората“, изтъкна Алексиев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments