Алексей Навални публикува снимка от болничното легло, ще се връща в Русия

0
166
Алексей Навални.
Алексей Навални. Снимка: Фейсбука профила му.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални публикува своя снимка на болничното си легло в Берлин, седмици след като беше отровен и беше тежко болен, съобщава “CNN”На снимката, която беше публикувана в профила му в Instagram във вторник, Навални е със семейството си.

В първото си директно съобщение след хоспитализацията си, антикорупционният активист каза, че сега диша самостоятелно без медицинска подкрепа.

“Здравейте, това е Навални”, написа той в описанието, добавяйки:

Липсвате ми. Все още трудно мога да направя нещо, но вчера успях да дишам сам за целия ден. Само благодарение на себе си. Не използвах никаква външна помощ, дори и най-простата клапа в гърлото ми.”

“Много ми хареса. Удивителен, подценен от мнозина процес. Препоръчителен.”

Навални е бил отровен с химически нервен агент от съветската група „Новичок“, заяви германското правителство, като остават въпросителни относно участието на руската държава в инцидента. Въпреки това, критикът от Кремъл възнамерява да се върне в родината си, след като се възстанови, заяви прессекретарят му Кира Ярмиш пред CNN в текстово съобщение в понеделник. Тя каза:

“Никога не е обмислян друг вариант”.

За първи път Навални се почувства зле по време на полет до Москва от сибирския град Томск на 20 август. Той беше хоспитализиран в град Омск след аварийно кацане. След това два дни по-късно той беше откаран в болница “Шарите” в Берлин в медицинска евакуация и се намира в Германия от седмици, като вече не се нуждае от механична вентилация. В понеделник от болницата заявиха, че Навални е успял да се надигне от леглото си за кратки периоди от време. 

Международното безпокойство остава

Атаката срещу критика на Кремъл е посрещната с широко международно осъждане.  След направени редица тестове германското правителство установи, че той е бил отровен с нервен агент Новичок –  заключение, подкрепено от две други лаборатории във Франция и Швеция.

Новичок беше използван и при нападение през март 2018 г. срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри, а множество руски дисиденти са отровени в такива агенти в миналото.

Берлин призова Москва да обясни как Навални е бил отровен, но Кремъл остава безмълвен пред критиките. Руският президент Владимир Путин определи в понеделник по време на разговор с френския президент Еманюел Макрон обвиненията в участие на Кремъл в атаката като “неоснователни” и “неподходящи”В изявлението на Кремъл от понеделник се казва:

“Двете страни обсъдиха подробно ситуацията около случая Навални”.

“Владимир Путин подчерта неподходящия характер на неоснователните обвинения срещу руската страна в този контекст”.

Във френския прочит на призива се казва, че Макрон е подчертал пред Путин, “че трябва незабавно да се хвърли светлина върху обстоятелствата и отговорностите на този опит за убийство”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments