Алексей Навални получи нова присъда от 19 години затвор

0
49
Алексей Навални
Алексей Навални. Снимка: Алексей Навальный, Facebook

По време на съдебен процес в отдалечената наказателна руска колония, в която е принудително настанен, лишеният от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални е получил нова присъда от 19 години затвор. Навални е бил признат за виновен за основаване и финансиране на екстремистка организация, както и за практикуване на незаконни дейности. Той отрича обвиненията, предава „BBC“.

Най-отявленият критик на руския президент Владимир Путин към днешна дата изтърпява деветгодишна присъда за нарушаване на условията на договорено предсрочно освобождаване, измама и неуважение към съда. Мнозина, както и самият той, смятат, че обвиненията са политически мотивирани.

От момента на задържането си през 2021 г. Навални се намира в отдалечената наказателна колония. Една от залите в наказателна колония № 6 в Мелехово, която се намира на 240 км източно от Москва, е била превърната в импровизирана съдебна зала, в която е била обявена новата присъда на обвиняемия. Процесът е бил проведен при закрити врата. Навални ще изтърпи наказанието си в колония с максимална степен на сигурност, заяви говорителката му Кира Ярмиш.

Руските държавни прокурори поискаха 20-годишна присъда за Навални, като настояха, че той трябва да я изтърпи в още по-строга „колония със специален режим“. Такива затвори обикновено са предназначени за най-опасните престъпници в Русия.

В послание, публикувано в социалните медии преди произнасянето на присъдата, опозиционният лидер изрази убеждението си, че ще му бъде наложена присъда в „сталински“ стил, целяща да сплаши други потенциални инакомислещи хора като него. По документи делото се разглежда от московски съд, но решението за провеждане на отдалечен процес в подобен тип затвор навежда на мисълта, че руските власти искат да избегнат публичността, която неизбежно би била свързана с транспортирането на Навални до руската столица.

Когато Алексей Навални отправи последното си изявление преди две седмици, не беше направено видео или аудиозапис на думите му, но текстът на речта му, в която той критикува остро руските власти и войната в Украйна, беше публикуван. Поддръжниците му, сред които руски актьори и музиканти в изгнание, го приветстваха и публикуваха в интернет. Те се опасяват, че на Навални вероятно ще бъдат повдигнати и допълнителни обвинения. Самият той разкри, че следователите са му казали да очаква нов процес по обвинения в тероризъм.

В продължение на повече от десетилетие опозиционерът се опитваше да разкрие корупцията в сърцето на руската власт. Неговите видеоразследвания са събрали десетки милиони гледания онлайн, както и стабилна подкрепа в световен мащаб. Изявявайки се като харизматичен активист, той изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира толкова голям брой хора в цяла Русия да участват в антиправителствени протести. През 2020 г. обаче той беше отровен в Сибир с опасно вещество, за което западните лаборатории по-късно потвърдиха, че е нервнопаралитичното вещество „Новичок“. В по-късен доклад, изготвен от разследващата мрежа „Bellingcat“ и руския новинарски сайт „The Insider“, в атаката срещу него бяха обвинени няколко агенти на руската служба за вътрешна сигурност ФСБ. След като се възстанови от отравянето, Навални реши да се завърне в Русия през 2021 г. въпреки предупрежденията, че може да бъде арестуван. В крайна сметка той беше арестуван веднага след пристигането си на московското летище „Внуково“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments