Александър Пулев: Турция е един от водещите партньори за българската икономика

0
73
Александър Пулев
Александър Пулев. Снимка: Искра.бг

„Турция е един от водещите партньори за нашата икономика – внос, ръст на годишна база над 50%, износ на годишна база с ръст от над 30%. Виждаме, че преките инвестиции в нашата страна от Турция са стигнали 1 милиард евро.“

Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при откриването на бизнес и инвестиционен форум за българо-турските икономически отношения, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на иновациите и растежа. Събитието се проведе днес в Международния конгресен център в Бургас. Пулев посочи:

„В България има инвестиции на над 2 200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. Стокообменът е в рекорден брой над 7,3 млрд. евро за последната година, въпреки това си поставихме една много амбициозна цел да увеличим този стокообмен с още 30%.“

Във видеото можете да чуете четирите основни приоритета за увеличението на стокообмена между България и Турция:

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев се обърна към турските представители с думите:

„Искам да започна с една дума – солидарност. България беше първата държава, която успя да активира и мобилизира всички ресурси и агенции да помогнем на един приятелски народ в условия на такава криза.“

„Смятам, че към настоящия момент политическите взаимоотношенията между нашите две държави са стигнали до този връх. Искам да напомня, че имаше среща на най-високо ниво между президентите на България и Турция. В Истанбул беше договорено едно историческо споразумение и фокусът беше енергетика, но това събитие ни даде един много силен тласък, който ние използвахме максимално. След тази среща организирахме бизнес-форум в Истанбул. Това е една много силна политическа воля да задълбочим нашите взаимоотношения“, подчерта Пулев.

Форумът е продължение на визитата на тримата министри – на иновациите, здравеопазването и туризма, в Истанбул в края на януари 2023 г. Там министър Пулев откри бизнес форум, организиран от Българската агенция за инвестиции към МИР. В него взеха участие над 200 представители на бизнеса от България и Турция от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм. По време на форума министър Пулев покани турските предприемачи на аналогично събитие в Бургас.

 В днешното събитие взеха участие български и турски фирми от секторите ИКТ, дигитално здравеопазване и технологии, възобновяеми енергийни източници, рисков капитал, резервни части за автомобили, строителни материали и строително-технически консултации, както и иновативни и стартиращи компании от всички сфери на икономиката, които ще се запознаят с нови потенциални партньори, както и ще осъществят преки контакти.

На събитието присъства Н. Пр. Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Турция в България, зам.-министърът на туризма Мариела Модева, кметът на Бургас Димитър Николов, г-н Бурхан Немутлу, председател на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара /BULTİŞAD/ и г-н Зеки Саръбекир, председател на Съвета за външноикономически връзки на Турция /DEIK/.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments