Александър Дунчев: Явор Гечев обеща да не дава на ловна концесия гората между село Черни Осъм и Априлци

0
2055
Село Черни Осъм
Село Черни Осъм. Снимка: Александър Дунчев, Facebook

Бившият директор на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ и бивш депутат Александър Дунчев съобщи в социалната мрежа Facebook добра новина за дивите животни в Троянския Балкан

Той обясни, че служебният министър на земеделието Явор Гечев е поел ангажимент да не дава на ловна концесия гората между село Черни Осъм и град Априлци.

Село Черни Осъм
Село Черни Осъм. Снимка: Александър Дунчев, Facebook

Дунчев подчерта, че със съвместни усилия ДЛС Русалка, ДНП Централен Балкан-МОСВ, Сдружение Балкани и ИБЕИ-БАН от години възстановяват, проучват и съхраняват едни от най-добрите популации на елени, мечки, диви кози и вълци в Предбалкана.

Бившият директор на ИАГ публикува и писмо, което е получил от служебния министър на земеделието Явор Гечев. В него се посочва, че по реда на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ му съобщава, че в Министерството на земеделието е постъпило писмо от Евгени Абаджиев, който е управител на „Хънтър“ ООД. То е било до Северозападното държавно предприятие. 

Писмо от Явор Гечев
Писмо от Явор Гечев. Снимка: Александър Дунчев, Facebook

В писмото се е съдържало заявено инвестиционно намерение за разделяне на ТП „ДЛС Русалка“ в Априлци а два самостоятелни ловни района – ТП „ДЛС Априлци“ и държавен дивеовъден участък „Черни Осъм“, който да премине към ТП „Държавно горско стопанство Черни Осъм“ и след това да бъде отдаден за стопанисване по законовата процедура

В тази връзка Гечев е категоричен, че са били поискани становища от Изпълнителната агенция по горите и от СЗДП. Но и двете институции не подкрепят предложеното разделяне. Директорът на „Хънтър“ ООД ще бъде уведомен за това. 

Така към настоящия момент не са били предприети никакви административни действия за разделяне на двата ловностопански района и предоставянето им чрез конкурс за стопанисване и използване на дивеча в тях. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments