Александър Дунчев: Виждате ли друго решение, освен да се вдигнем и да изхвърлим корумпираните политици и чиновници от властта

0
450
Александър Дунчев
Александър Дунчев. Снимка: Wikimedia Commons

Природозащитникът Алексадър Дунчев написа пост в социалната мрежа Facebook, в който обясни какви нарушения са открити под връх Мальовица и как институциите си затварят очите по въпроса. Публикуваме неговия анализ без редакторска намеса:

„Това е Мальовица. Или по-скоро беше. Преди въглищният олигарх да си купи всички институции и да превърне подножието на един от най-красивите български върхове в нещо подобно на въглищна кариера, дори да е било с добри намерения.

Google Earth ясно показва, че през последните 1-2 години в ски зона Мальовица е осъществена мащабна „модернизация“ на курорта по втория начин, без много публичност, довела до голи сечи, земно-изкопни дейности по цялата Меча поляна и по съседните стари и нови ски писти, разширение на автомобилните паркинги и пътища, поставянето на нови постройки и съоръжения, ограничаване на пътя с бариера и т.н. Дали това е само началото и защо така апокрифно?!

Всички тези своеволни намеси в природата и ландшафта в района бяха причина за десетки сигнали на посетители на парк Рила през последните 2 години. Но без резултат! Сал една бариера успяхме да му премахнем, но за сметка на уволнени горски. А предусещахме, че така ще стане, и за това още 2007-2009 г. направихме всичко възможно да му спрем проекта „Искровете-Говедарци-Мальовица“, докато не мине еко-оценка, за да не стане цялата долина на въглищна мина.

Спряхме му и заменките, с които приватизира незаконно половината гори в района – ¼ от обособените трасета за заменки още са държавни имоти, а заменените гори са със забрана за строителство. Но си намери адвокати да обжалва и заменките, и забраната за застрояването им, и то в Конституционния съд. Сега се разпорежда в района и по силата на договори към БТС за лифтовете, договор към ДГС Самоков за паркинга под ЦПШ Мальовица и договор за ловна концесия в долината на Говедарци.

Последно, на фона на държавното безхаберие и не само, единствено депутатът Васил Тодев / Vasil Todev се осмели да защити планината от олигарха, и изисква обяснения от МОСВ и МРРБ със сигнали и парламентарни въпроси. Отговорите им не разсеяха съмненията за нарушения, а ги увеличиха. Въпреки повърхностния характер на проверките им, от оправданията им става ясно, че цялата „модернизация“ протича „на парче“, без ясна и публична концепция, като за повечето дейности или няма документи, или нарушенията се прикриват, или се представят всеобразни хвърчащи „разрешителни“ от Община Самоков и РИОСВ София, имащи за цел узаконяване на отделните интервенции в природната среда.

Един от най-интересните примери е как в своя отговор МОСВ отрича да е извършвано разширение на паркингите, въпреки че това е видимо дори от сателит, а строителната дейност е описана като „следи от преминала тежкотоварна транспортна техника“. Няма обяснение и как е прокарана новата писта между хотел Мальовица и Меча поляна, нито защо е разкопана цялата ски зона, за част от която горското стопанство получава наем, без да оспорва незаконните дейности в отдадените под наем имоти. Интересно е и как МРРБ са установили изграждане на инсталация за заснежаване, за която нито има налични документи, нито е установена при проверките на МОСВ.

В хода на търсене на отговорност от компетентните органи се разкрива и ролята на всеки един от тях за допуснатата модернизация „на парче“ и прикриването на установените нарушения. Отговор от РИОСВ София на изпратения сигнал така и не е получен. Отговорът от Община Самоков идва, чак след като са сезирани по парламентарен ред лично министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Но в отговора на общината нарушения не са признати. Нарушения не са установени и от екоминистерството и подчинената му екоинспекция в София и дирекцията на парк Рила. Единични нарушения са признати единствено от МРРБ, и то защото тази институция не е имала законови ангажименти по разрешаването и контрола на ремонтните дейности в ски зоната.

Независимо от всичко това, отговорите на МОСВ и МРРБ предоставят обстойна документална информация, която послужи на Зелени закони и Тома Белев да се започне правен анализ, да се разкрие как държавата помага на олигарха да приватизира и унищожава Мальовица, и как всеки гражданин може да е информиран и да защитава правата си. Виждате ли друго решение, освен да се вдигнем, да изхвърлим корупмираните политици и чиновници от властта, и да изискаме държавата да защити не само Рила, но и нашето право на природосъобразни ски и туризъм?“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments