Александър Дунчев: Случващото се в горите край Горно Дряново и Лещен е повече от безумие

1
1073
Александър Дунчев
Александър Дунчев по време на инспекцията. Снимка: Facebook

„Безумието в горите няма край. Но това, което видяхме вчера във вододайната зона на селата Горно Дряново и Лещен в община Гърмен е повече от безумие, особено предвид засушаването на климата! Кал до колeне, незаконни сечи, изредени на 50% гори с предвидени още 20% сечи, маркирани за сеч млади букови групи, вековни борове и биотопни дънери. И всичко това в Натура2000-зона „Родопи-Западни“ и FSC-сертифицирано стопанство.“

Това пише депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев във Facebook, където посочва още, че в горите над 100 години са били планирани „възобновителни сечи“, които са били забранени съгласно заповедта за Санитарно-охранителните зони /СОЗ/ на водохващането. А към това на двете села по време на пълноводието има малко поточе, което почти пресъхвало през лятото.

„Умряхме от жажда, защото неколкократно ни предупредиха, че водата често се замътва след сечи. А планината е с чудесни туристически дадености, но заради дълбоките коловози е на практика непристъпна за гостите на с. Ковачевица, Горно Дряново и Лещен. Но има надежда! След протест и подписка на над 600 жители от с. Горно Дряново, както и след парламентарен въпрос на колеги от ДПС, кметът на селото Ибрахим Пингов успява да убеди горското временно да спре сечите.“, коментира още Дунчев.

Депутатът добавя, че по молба на жителите, е направил оглед с кмета на горите във вододайната зона и са начертали план, който да гарантира ефективна и дългосрочна защита на вододайните гори на с. Горно Дряново, и който ще помогне в опазването на всички вододайни зони в България. Той включва следните точки:

  1. На хората трябва да се обясни, че вековните гори над 100 годините притежават най-добрите водоохранни функции, защото короните, стъблата, корените и цялата екосистема играе ролята на сюнгер (гъба), задържаща и отцеждаща равномерно и постепенно водата след дъжд, дори в най-сухите лета.
  2. Всички водохващания трябва да бъдат снабдени с документация и заповеди на Басейновата дирекция за обявяване на СОЗ, в които за пояс 1 да има пълна забрана за сечи, а за пояс 2 да са допустими единствено отгледни и санитарни сечи, както е посочено в заповедта за водохващане „Лещен“. Важно е отгледните сечи да са с интензивност до 5% (с незаконната сеч ще станат 10% – тя няма спиране докато горската система не се деполитизира), за да не се изрежда прекомерно гората и за да се натрупва биомаса, важна за функционирането на „сюнгера“.
  3. Съгласно заповедите за СОЗ във вековните гори сечи, с изключение на санитарните, не са допустими. Но там където все още няма заповед, може да бъде приложено правилото за защита на 5% „гори във фаза на старост“ в сертифицираните стопанства (както бе направено в съседното стопанство през 2020 г. след проблеми с водата на с. Рибново с цел спиране на сечите във вододайната зона на селото).
  4. Още по-силен инструмент за защита на вековните гори във вододайните зони в държавни горски територии е Заповед №РД49-196/21.05.2021 г. на служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков, която задължава държавните горски предприятия да намалят с 30% дърводобива в гори над 100 г. – задължение за спиране на стопанските сечи (с изкл. на санитарните), което приоритетно следва да се прилага във всички вододайни зони, защитени територии и рекреационни гори.

Дунчев твърди, че това е само началото на Кампанията за защита на вековните гори във вододайните зони на България. В сряда от „Продължаваме промяната“ щели да изпратят предложение до Министерството на здравеопазването за ограничаване на отгледните сечи в СОЗ до 5% и защитата на вековните гори в необявени СОЗ въз основа на Заповед №РД49-196/21.05.2021 г.

За разходите по охрана и грижа за тези гори обаче ще трябва част от цената за водата да се отчислява на горските стопанства, защото когато с фас или огнище предизвикаме горски пожар, горските служители са първи да спрат огнените стихии и залесят унищожените гори, обяснява Дунчев. Той обещава до края на седмицата да даде подробности в социалната мрежа и за проверката му в обезобразените от прекомерен дърводобив вековни гори във вододайната зона на пловдивското село Розовец, където сечта също е временно спряна заради протести на местните жители.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Рангел
Рангел
1 година по-рано

Кога най-после ще бъде забранено да се прокарват горски пътища и да влизат товарни автомобили с висока проходимост, които да унищожават природата и да предизвикват свлачища и ерозия на почвата?