Александър Дунчев: Следващите кметове да знаят, че всяка корупционна схема ще бъде разкрита и наказана!

0
42
Александър Дунчев
Александър Дунчев. Снимка: Facebook

Природозащитникът Александър Дунчев съобщи в профила си в социалната мрежа Facebook, че трима от кандидатите за нови мандати и досегашни кметове не са спечелили изборите, след като са били разкрити техните злоупотреби. Става въпрос за градовете Самоков, Копривщица и Благоевград. Той подчерта, че следващите кметове трябва да бъдат наясно, че всяка тяхна схема рано или късно ще бъде разкрита наказана.

В Благоевград се касае за общински схеми за застрояване „на парче“, като от Иницитивата „Зелени закони“ са изпратили сигнал през ноември по въпроса до двама министри – на околната среда и на регионалното развитие. В тях са поискани спешни мерки по въпроса. Според Дунчев се касае за мащабно и хаотично застрояване в нарушение на законите на Република България. Подобна практика била развита и то наскоро и в други общини като Бургас, Добрич и Марица. Това се случвало чрез прокарване на множество изменения в общите им устойствени планове, но „на парче“.

Така на пръв поглед става въпрос за единични имоти, които са от около 3-4 декара всеки и се представят за инициатива на отделни частни инвеститори. Но по този начин според Дунчев се застроява природата и земеделските земи, които се намират извън населените места.

Друга разкрита схема в Община Благоевград е тази за незаконното според тях разширение на ски-център Картала във вододайната зона на града. Това се случва отново чрез промяна в Общия устройствен план /ОУП/ на Общината. По този повод от „Зелени закони“ са изпратили становище до РИОСВ-Благоевград и редица други институции, в което са настоявали разширението да бъде спряно, защото изменението на ОУП е недопустимо. Те настояват и като цяло да се спре с порочната практика за промени на общите устройствени планове „на парче“.

Третата схема е свързана с „подаръци“ отново във въпросната ски-зона Картала. Става въпрос за жалба, в която се твърди, че неправомерно е била извършена замяна между Общината и частно дружество, при която фирмата получава 5 декара земи в района на ски-зоната, в замяна на което те предоставят 7 квадратни метра от паркинга.

Вторият град, в който са разкрити злоупотреби, е Самоков. Става въпрос за продажба на общински имоти на ниски цени, като те са включени в цялостен анализ за нарушения при разпродажбата на публични имоти, който е бил изготвен от коалицията „За да остане природа в България“.

Освен това Александър Дунчев преди време е алармирал и за незаконна сеч в общинска гора в Самоков. Касае се за сеч в няколко горски отдела над Боровец. В същото време по документи е трябвало да се прави прочистване на болни дървета. Така МВР Велинград в крайна сметка задържа 45 квадратни метра незаконна дървесина под формата на трупи и се оказва, че тя е именно от тази сеч над курорта Боровец.

След това фирма, близка до известен бизнесмен, ограничава с бариера изхода до хижа Мальовица.

Друг град с подобни схеми е Копривщица, като там също става въпрос за незаконна сеч на дървета. Разкрита е и схема с незаконно изсичане и кражби от частни гори.

Според Александър Дунчев и общински съветник от града се касае за незаконно изсечени 1000 кубика дървесина. Двамата показват видео, на което се вижда как камион връща дърва, след като е хванат, че те са без необходимите по закон документи. Те твърдят, че камионът е собственост на фирмата, която е монополист в дърводобива в Копривщица.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments