Александър Дунчев разкри мащабна схема за незаконна дървесина

0
1291
Тир-ове с дървесина
Тир-ове с дървесина. Снимка: Александър Дунчев, Facebook

В профила си в социалната мрежа Facebook Александър Дунчев разкри поредната мащабна схема за незаконна дървесина в България. Той публикува снимки, на които се виждат тир-ове, натоварени с дървесина. Дунчев обясни, че те са 10 и превозват между 100 и 300 м3 незаконен материал, като тръгват горите на Община Антоново към фабриките в Свищов и Велико Търново. 

Всичко това било прикрито като почистване на храсти в пасища. А от близо месец след подаването на първите сигнали държавата е безсилна да спре мащабната схема за обезлесяване и кражби на местната власт и подставени фирми, категоричен в Дунчев. 

„Само за месец януари 2023 г. са изсечени 8 000 м3., а за цялата 2022 г. чрез 2000 фиктивни разрешения за „почистване на пасища“ на общината са изсечени рекордните 80 000 м3 (1,2% от дърводобива в страната). Една част са от обезлесяване на над 5 хиляди декара млади гори върху самозалесили се пасища, но преобладаващата част са от кражби в чужди гори и имоти. Поради политически и корупционен натиск горските инспектори от РДГ Шумен са само неми свидетели, а вероятно и съучастници в схемите, като единствената предприета мярка след нашите сигнали е любезно писмо от РДГ Шумен до общината „да спре да нарушава законите“, е написал още Александър Дунчев. 

Той е разкрил и кой според него стои зад тази мащабна схема за обезлесяването и разграбването на дъбовите гори в покрайнините на китните български селца в Община Антоново със звучните български имена Капище, Пчелино, Моравка, Присойна, Любичево, Свирчово, Стеврек, Великовци, Глоговец, Чеканци и десетки други.

Обезлесяване
Обезлесяване. Снимка: Александър Дунчев, Facebook

Фактите според Дунчев са следните:

1. Всички разрешителни за „почистване на пасища“ по Закона за опазване на селскостопанското имущество, чрез които в нарушение на Закона за горите или се допуска гола сеч на гори или кражби от други гори, се издават от Община Антоново.

2. Всички превозни билети за транспортирането на добитата дървесина на база тези разрешителни се издават от служители на Община Антоново – средно за по 10 тира на ден при хубаво време.

3. До 2017 г. кмет на Община Антоново е доскорошния депутат Танер Али от ДПС, а след 2017 г. кмет е Хайредин Мехмедов също от ДПС.

4. 90% от добитата дървесина се кара с тирове не като дърва за огрев на местното население, а за фабриките в Свищов и Велико Търново, като основните фирми, които се използват за фигурират в превозните билети на Община Антоново са Ниязиев лес ЕООД, Стойна Сарсакова ЕООД, Ай-ем-си-груп ЕООД, Лес трейд М ЕООД и „Трейдком 2013″ЕООД.

5. Тези 80 000 пл. м3 (или близо 150 хил. пр. м3) добити през 2022 г. се продават от тези фирми на фабриките за минимум 150 лв./м3. Разходите им за дърводобив са под 30 лв./м3. На собствениците на имотите най-често не се плаща нищо, защото схемата се води „почистване на пасище“. И така чистата печалба от тази схема е 80000 м3х120 лв./м3 = 10 милиона лева!

Дунчев подчертава, че сега остава важният въпрос къде отиват тези пари? И обяснява:

„Във всеки случай не отиват за образованието на нашите деца, за пенсии на нашите родители или за заплати на нашите учители.“

„Ако не искате да стоите безразлични към унищожението на българските гори и държавност, включете се в призивите и сигналите ни към държавните институции – агроминистерство, агенция по горите, прокуратура, областен управител и т.н., да спрат това беззаконние и кражби за милиони. Само заедно можем да ги победим!“, пише още Дунчев. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments