Александър Дунчев алармира, че ДПС и БСП са вкарали поправка, с която се позволява безконтролната сеч

0
715
Александър Дунчев
Александър Дунчев. Снимка: Facebook

Александър Дунчев алармира с няколко последователни поста в своя профил в социалната мрежа Facebook, че има реална опасност да бъде позволена безконтролната сеч на гори. 

Първо е била внесена скандална поправка в Закона за горите, която Дунчев нарича „Поправката Цеко Минев“. Той обяснява, че тя ще се гледа в парламента по предложение на ДПС и „Български възход“ на Стефан Янев. 

„Знаете ли каква е връзката между Поправката „Цеко Минев“ в Закона за горите, която ще се гледа днес в НС, и партията Български възход на Стефан Янев/Румен Радев, която я внесе преди дни с ДПС, сходно на ГЕРБ преди 10 г. при протестите на Орлов мост, в опит да разрешат безплатното изсичане на гори с цел строителство на ски писти на Витоша, Рила, Пирин и Родопите от разни банки? Връзката са парите и Христо Ковачки!“, написа още Александър Дунчев. 

За доказателство той се позовава на разследване на „Дневник“, в което се твърди, че „Български възход“ на Стефан Янев може да е едва на седмо място в национален мащаб, но в Самоков и в селата около града е втора или трета политическа сила. Точно на същото място през 2009 и 2014 година е била близката до Христо Ковачки партия „Лидер“

Дунчев посочва също така, че според Търговския регистър Ковачки е съдружник с ПИБ на Цеко Минев в ТЕЦ Марица 3 ЕАД, което беше спряно заради замърсяване на въздуха. 

„Според Търговския регистър ПИБ е основен кредитор на повечето бизнеси на Ковачки (напр. към ТОПГРУП/Мини Чукурово). И остава само въпроса дали всеки продал гласа си или всеки, останал вкъщи по време на избори, не е съучастник на мафията, която управлява държавата ни и променя законите ни чрез подставени лица?!“, коментира още по този повод Александър Дунчев. 

Малко по-късно той пише втори пост по въпроса като посочва, че поправката „Цеко Минев“ май е отпаднала, но сега пък е на път да се промъкне нова промяна, която е била вкарана този път от ДПС и БСП в последния момент. Според Дунчев тя е изцяло извън обхвата на законопроекта за дървата. С нея се разрешавала безконтролна сеч и се узаконяват незаконни сечи без позволителни за тях. Това става чрез апокрифни изменения на горспостопанските планове, обяснява още той. И допълва:

„Схема, която позволяваше масови злоупотреби и сеч на вековни гори, но беше спряна с решение на Върховния административен съд след жалба на WWF, а сега ни карат да я узаконим с решение на НС. Дали?“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments