Алберт Попов: Мечтая отново всички да тренираме на Витоша!

0
1279
Алберт Попов и министър Илин Димитров
Алберт Попов и министър Илин Димитров. Снимка: Министерство на туризма

„Мечтая всички отново да можем пълноценно да спортуваме на Витоша. Спортистите, децата, ентусиастите, млади, възрастни – ние заслужаваме тази безценна планина да ни бъде върната в цялата си прелест!“

Това заяви българският ски състезател Алберт Попов пред министъра на туризма Илин Димитров. Попов, заедно със своя треньор Ивайло Борисов, гостува в министерството, дни след спечелената в САЩ титла. Скиорът прие предизвикателството да се превърне в новото лице на българския зимен туризъм и символичен посланик на дестинация България.

Алберт Попов даде и обширно интервю, а въпросите в него бяха задавани лично от министър Илин Димитров. Той заяви, че за него поканата да стане посланик на родния туризъм в чужбина е истинска чест.

„Не е нужно поименно да посочвам скиори от други държави, в които разполагат с по няколко хълма и не е ясно дори защо ги наричат писти, но техните разпознаваеми състезатели постоянно призовават хората да ги посетят. А ние можем да застанем на всяко място и да посочим: „Ето, вижте, това е вдъхновяващата красота на България! Не е нужно да сте скиор от Световната купа, за да сте щастлив, когато дойдете тук!“ Това искам да е моето послание“, заяви Попов.

Той допълни, че повечето от чуждите състезатели много харесват България и конкретно Пирин. По думите му много отношения планината прилича Алпите, тъй като и там на относително малка площ е събрана огромна природна красота. Самият той се чувства добре на всички чужди писти, но най-много харесва тези, на които се е представял добре в състезанията.

Попов сподели, че мечтае за това всички спортисти, ентусиасти и деца отново да могат да спортуват свободно на Витоша, тъй като тя има уникални дадености, от които хората не могат да се възползват достатъчно.

„Аз поне не знам за друга столица, където от летището до планината да се стига за по-малко от половин час. Да оставим за миг високото спортно майсторство. Зимните спортове са здраве, те са култура, която се предава и на децата, тези спортове са заявка, че ще се стремим да отглеждаме активно поколение, което ще расте здраво“, заяви българският скиор.

Попов допълни, че мечтае за планинска инфраструктура, която да даде възможност на всички хора да спортуват целогодишно. По думите му България разполага с уникално планинско разнообразие и поради тази причина възможностите за спорт трябва да се превърнат в национална цел.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments