Активният сезон по градозащита у нас започва от утре

0
60
Градушка
Снимка: Wikimedia commons, Архив

В 09:00 часа утре ще започне активният сезон по градозащита. Противоградовата защита с ракети ще се осъществява над територията на областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) разполага с 17731 противоградови ракети за осъществяване на операции по изкуствени въздействия. Припомняме, че само през последните 2 години защитаваната от градушки територия бе увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка. За този период бяха въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки, с цел опазване на земеделската продукция.

В началото на май предстои да започне и пилотният проект за противоградова защита със самолети, която ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България.

През активния сезон по градозащита тази година ще се осигурява радарно покритие на атмосферата над територия на страната със 7 метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“. За тази цел до края на месец май предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар. Той ще бъде разположен в Шумен. Благодарение на него ще се осъществява по-добър радарен мониторинг на атмосферата над Североизточна България.

На сайта на ИАБГ можете да проследите в реално време актуалната метеорологична радарна информация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments