„Ако се разклати Саудитска Арабия, …“

0
216
Бойко Борисов и Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Снимка: пресцентър Министерски съвет
Бойко Борисов и Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Снимка: пресцентър Министерски съвет

Изключително важна е за арабския свят. Ако нещо се разклати Саудитска Арабия, Сирия ще ни се стори като пионерска организация.

Така премиерът Бойко Борисов обясни пред журналисти защо е имал среща с министъра на външните работи на страната Ибрахим Абдулазис ал Асаф в рамките на срещата на върха ЕС – Лига на арабските държави в Шарм ел Шейх.

В изказването си на срещата на върха той засегна  сериозните промени в някои страни от Близкия изток и Северна Африка.

В тази връзка глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, изискват глобални решения. ЕС и ЛАД трябва да се опитат да задълбочат сътрудничеството си в области като борбата с тероризма, превенцията на конфликти, ранното предупреждение и управление на кризи, в хуманитарната помощ, борбата с трансграничната организирана престъпност и неразпространението на оръжия“, изброи Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят добави, че фокус на общите действия трябва да се постави също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и социална несигурност, екологичните проблеми и др. Те също изискват многостепенни отговори, формирани на основата на солидарност и споделена отговорност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments