АКФ: Шест години по-късно бяха потвърдени нарушенията от разследването „Комари за милиони“

0
37
Река Дунав
Река Дунав, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Приключи разследването на ОЛАФ по сигнала на „Антикорупционен фонд“ /АКФ/ относно  обществената поръчка за райониране на популациите с комари по река Дунав.

Данните потвърждават досега наложените от контролиращите органи санкции за 188 000 лева, уточняват от фондациите в съобщение до медиите. Публикуваме пълния му текст без редакторска намеса:

„АКФ сигнализира Службата за разследване на измами в ЕС (ОЛАФ) през юни 2017 г. след проверка на процедурата за възлагане на обществена поръчка от Асоциацията на дунавските общини /АДО/.

В тази и други поръчки на АДО бяха установени множество индикатори като класиране на участници с най-високи цени, отстраняване на участници и манипулиране на оценките за технически оферти. 

Припомняме че след сигнал от АКФ през 2017 година контролиращия орган от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) наложи общо десет финансови корекции на стойност близо 200 хиляди лева (след обжалване от възложителя те бяха намалени с 12 818 лв.).“

АКФ припомня, че през 2017 година са били подадени сигнали до Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, Сметна палата, Дирекция „Одит на средства от ЕС“ към Министерство на финансите, Дирекция „Защита на финансовите интереси на ЕС“ към МВР, и Прокуратурата на България

До разследването стига след получен сигнал относно поръчка за географска информационна система за райониране на популациите на комари по българската страна на река Дунав с прогнозна стойност 1 063 955 лв. с ДДС.

Проектът се извършва от АДО „Дунав“ по европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния.

Експертите на АКФ тогава установяват редица нарушения. Поръчката е спечелена от участника, подал най-висока цена, а цената, спомената от втория участник е с близо 1/3 по-ниска. Заданието по поръчката позволява широко и субективно тълкуване на техническата оферта, която има основна тежест в крайната оценка на фирмите-кандидати.

Вследствие от откритите нарушения АКФ реши да прегледа обстойно десетте най-големи поръчки на АДО „Дунав“ и откри сериозни индикатори за нарушения в процедурите, които са на обща стойност 3.8 млн. лв.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments