АКФ с отворено писмо: Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му!

0
86
Антикорупционен фонд
Снимка: Антикорупционен фонд

Антикорупционният фонд /АКФ/ изпрати отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПК и ДАНС. В него те призоваха да бъде разпитан депутатът от ДПС и лидер на парламентарната група Делян Пеевски

Вчера той обяви, че има нерегламентирани действия в Президентството. Точното изказване на Пеевски, повторено няколко пъти, е: “тъмна институция, пълна с кеш на база на разграбването на държавата”, като в него той споменава две имена – Копринков и Сотир Ушев.

„В една правова държава всичко това, изречено от депутат и лидер на парламентарна група, е достатъчно основание за предприемане на действия по компетентност за изясняване на тези твърдения, които да започнат с неговия разпит. Напомняме, че всички длъжностни лица имат изрично задължение по Наказателно-процесуалния кодекс да уведомяват властите при данни за престъпления, а не да правят голи медийни декларации. За това Ви предлагаме да изясните наличието или липсата на такава информация и да уведомите за това нас и българските граждани. Смятаме за важно да се установи дали в случая става дума за заплаха чрез медиите или притежавани данни за реални закононарушения“, посочват в отвореното си писмо от АКФ. И допълват:

„Подобни едностранни политически изявления в некритична медийна среда и без последващи институционални действия са изключително вредни за демокрацията, независимо от това какви ценности се заявяват преди и след тях. По подобен начин българското общество никога не разбра какво точно беше свършено по институционалните проверки на самия г-н Пеевски, с което улесниха завръщането му в политиката от първи ред на българския парламент, въпреки санкционирането му за корупция от САЩ и Великобритания.“

Необходими са действия, с които Вашите институции да разсеят съмненията, че са само удобен инструмент на самозабравили се политици, и да поемат своите функции по Конституцията и законите на държавата, категорични са още от АКФ. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments