АКФ призовава: Да се създаде парламентарна комисия, която да провери дейността на групата на Мартин Божанов

0
58
Предложение
Предложение. Снимка: АКФ

Днес от Антикорупционния фонд /АКФ/ са изпратили писмо до председателите на парламентарните групи в 49-то Народно събрание. В него пише:

„Уважаеми народни представители,

През последните няколко дни бяха изнесени поредни данни и факти за организирани групи за влияние в правосъдието, свързани с дейността на Мартин Божанов с прякор Нотариуса. От изнесеното става очевидно, че съмненията за чадър над дейността му от страна на институции са повече от основателни и имат нужда от цялостно и детайлно изясняване.

Като гражданска организация с опит в областта на антикорупционните разследвания и мониторинг на работата на антикорупционните институции виждаме риск от поредното недопустимо пренебрегване на проблема чрез формално, повърхностно и избирателно разследване от лица, които потенциално са замесени индиректно или директно в тези схеми на влияние.

Поради това смятаме за наложително образуването на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов – Нотариуса. Една такава комисия, ако бъде ръководена обективно и компетентно, може да допринесе значително за осветяване на нерегламентирано влияние в правосъдната система, както и да предотврати прикриването на поредните престъпления срещу правосъдието и да има оздравителен ефект върху цялата система.“

Припомняме, че на 31 януари вечерта в столичния квартал „Горна баня“ бе застрелян Мартин Божанов-Нотариуса, който стана публично известен за първи път през 2021 от първия епизод от разследването на АКФ „СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“. Разследването включваше разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с неформално влияние в съдебната система, един от който беше Божанов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments