АКФ осъжда начина, по който се пренаписва Изборния кодекс

0
42
Антикорупционен фонд
Снимка: Антикорупционен фонд

Актикорупционният фонд /АКФ/ осъди начина, по който се пренаписва Изборния кодекс, съобщиха от фондацията. Те припомниха, че промените бяха приети на първо четене без обществено обсъждане и впоследствие пренаписани, извън рамките на проекта, приет на първо четене. Мотиви за част от предлаганите промени често напълно липсват, а когато ги има – изглеждат формални.

На народните представители беше предоставено изключително кратко време за запознаване и осмисляне на предлаганите поправки, както и за евентуална редакция. Това доведе до включване в законопроекта на редица недомислици, в резултат на което е налице реална опасност за качественото провеждане на избори.

Дори лидерът на партията – вносител на един от законопроектите, заяви, че трябва да се изтеглят част от редакциите – премахването на Обществения съвет към ЦИК и премахването на район „Чужбина“, тъй като са недомислени.

Предложените промени и по същество не могат да бъдат подкрепени. От АКФ напомниха, че анализът на рискови секции показва, че активността в рискови секции при гласуване с машини е спаднала диспропорционално на фона на активността за цялата страна. За сметка на това, видно от статистически анализ на Фондация „Данни за добро“ , (изготвен въз основа на идентификацията на рискови секции в анализа на АКФ), в не-рисковите секции в страната спадът в активността е еднакъв, независимо дали се гласува с машини или с хартия.

Иначе казано, публично заявените мотиви за промени в Кодекса, сред които твърдението, че машинното гласуване води до спад на избирателната активност, са .

Изборите освен политически акт са и технология, реформирането на която трябва да се прави изключително внимателно, прецизно и експертно, така че да се гарантира достоверността на избора и да се минимизират рисковете от изборни манипулации.

Неслучайно Венецианската комисия подчертава, че стабилността на фундаментални елементи на изборното право, се счита за един от факторите за достоверност на изборния процес и трябва да се полагат усилия да се избягват не само манипулации в услуга на партиите във властта, но дори и всяко подобие на такива манипулации. В противен случай „дори и да не се целят такива манипулации, промените в Изборния кодекс, ще изглеждат като продиктувани от непосредствен партиен политически интерес“ .

„В този смисъл, нашето експертно убеждение, основано и на статистически данни е, че именно подобни промени, направени по този начин, засилват липсата на доверие към изборния процес, а от там и подкопават легитимността на политическия елит. Затова предложените промени не само няма да доведат до по-висока активност, но и ще предизвикат още по-сериозна обществена поляризация и нежелание за активно участие в политическия живот на страната. Опасяваме се, че приемането на обсъжданите промени крие сериозни рискове евентуални скорошни бъдещи избори да бъдат съпътствани от хаос и изборни манипулации, както по линия на купения и манипулиран вот, така и по линия на сгрешени или подправени протоколи. Апелираме за публичен дебат по изменението на изборните правила. Изменението им, по начина по който се прави в момента, както и приемането на предложените изменения, ще нанесе непоправими щети върху демократичния процес в България“, посочват още от АКФ. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments