Акад. Петрунов: До една година е имунитетът срещу COVID след имунизиране или преболедуване

0
11
Академик Богдан Петрунов
Снимка: Скрийншот "БНТ"

Около 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, заяви акад. Богдан Петрунов. Той посочи, че имунитетът, който се изгражда е по-специфичен и по-центриран. Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора. Специалистът коментира пред „bTV“:

Нищо в момента не може да се справи по-добре с COVID-19, освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се гърчим с месеци и години. Той създава антитела, които са много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след една година.“

Според медика по-защитени са тези, които са имунизирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Той е категоричен, че ваксините дават една сравнително висока защита, над 50%. Д-р Петрунов отбеляза, че с ваксинацията срещу COVID-19 се създава така наречения трениран имунитет, защото имунната система се подготвя да реагира по-адекватно и по-качествено на заразата. По думите му ваксината може са предпази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета и допълни:

Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне. Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията. Има изследване в Израел, че ротационното обучение – една седмица вкъщи и една на училище, е много добро решение. Децата над 12 години спокойно могат да се ваксинират.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments