Агенцията за ядрено регулиране: Радиационната обстановка у нас е нормална

0
42
Дозиметър
Дозиметър. Снимка: Pixabay, Архив

Радиационната обстановка в България е нормална, но това не означава, че не изпитваме притеснения от това, което се случва. Това стана ясно по време на брифинг, даден от Агенцията за ядрено регулиране у нас. Той беше иницииран заради събитията в Украйна след пожара на площадката на Запорожката АЕЦ.

Имало е обстрел на площадката, но пожарът вече е овладян, заяви председателят на Агенцията Цанко Бачийски. Официалните данни от Украйна към 08:00 часа показват, че няма изменения на радиационната обстановка в страната, ядрените сгради не са засегнати. Системите за ядрена безопасност са в готовност.

„Блок 1 е спрян за планов ремонт преди военните действия. 2 и 3 – са спрени в резултат на среднощната атака. 4 – продължава да работи на понижена мощност. 5 и 6 не работят.“

„Още от самото начало на военните действия генералният директор на Международната агенция за атомна енергия излезе със съобщение, в което посочи, че е недопустимо да бъдат атакувани ядрени блокове и че това е много сериозно нарушение на Хартата за ООН на международните договори.“, коментира Бачийски.

Засега не е нужно никой да взима калиев йодид, увери той и добави, че при нужда, всички граждани ще бъдат информирани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments