Агенцията за българите в чужбина да се закрие, препоръча Цацаров

0
172
ДАБЧ. Снимка: архив
ДАБЧ. Снимка: архив

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) да бъде закрита, тъй като в този си вид генерира корупция, предложи главният прокурор Сотир Цацаров след изслушването му в парламентарната комисия, която се занимава със случая за подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани.

„ДАБЧ в този си вид и така конструирана генерира корупция. Тоест, това, което се е случило сега, ще се повтори при всички случаи. Дали ще се премахне или модифицира, това ще решат политиците. Дали тази агенция някому трябва чисто политически – пак ще решат те.

Ако аз трябва да решавам, бих предписал следната рецепта – закриване на ДАБЧ и създаване на изпълнителна агенция, която да е примерно към външното министерство и която да има функция свързани само с културата, образованието и поддържане на българските общности в чужбина. Иначе се оказва, че човек с български произход, който има всички права да получи българско гражданство, трябва да премине през цялото стъпало, наречено ДАБЧ, и ако не влезе в схемата за плащания, да чака поне година, докато получи съответното свидетелство“, каза Цацаров, цитиран от агенция „Фокус“.

В края на 2018 г. бяха арестувани председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар на организацията Красимир Томов в обвинение за търговия с влияние и взимане на подкупи при издаването на български документи. В скандала беше намесено и името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

След арестите премиерът Бойко Борисов намекна, че задачите на агенцията могат да се разхвърлят на различните министерства, а самата агенция да бъде закрита.

До този момент няма данни политически сили да са свързани с този процес. Не говорим за политически партии, а за отделни физически лица, които са изградили една схема„, обясни след изслушването зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В момента МВР и ДАНС проверяват 40 хил. паспорта, които България е дала на чужденци през последните пет години, коментира Цацаров. Наскоро стана известно, че България е дала гражданство на руския милиардер Сергей Адониев, въпреки че той е бил осъждан за измама и пране на пари в САЩ години по-рано. Гражданството на Адониев бе отнето след медийни публикации.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments