Агенцията по лекарствата на ЕС одобри употребата на COVID ваксината на Pfizer и BioNTech

0
62
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Агенцията по лекарствата на Европейския съюз /ЕМА/ одобри употребата на ваксината срещу COVID-19 на американската компания Pfizer и нейния партньор германската BioNTech. Тази новина се очакваше в цялата Общност, защото това е поредната стъпка към стартирането на прилагането на препарата. От ЕМА разрешават ваксинациите да започнат в рамките на седмица. Затова обаче е необходимо препаратът да бъде одобрен и от Европейската комисия. 

Днес ЕМА препоръча да се предостави условно разрешение за пускане на пазара на коронавирусната ваксина. Емер Кук, който е изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата, обяви, че тяхното решение на практика означава, че могат да гарантират на гражданите на Евросъюза безопасността и ефикасността на препарата. По този начин се показва още, че той отговаря на необходимите стандарти за качество. Работата обаче не спира дотук. От Европейската агенция по лекарствата ще продължат да събират данни за безопасността и ефективността на тази ваксина за защита на хората от COVID-19, предаде „БНР“.

От органа направиха важното уточнение, че няма достатъчно данни за ефекта от ваксината при бременни жени. Затова при тях решението трябва да се взима за всеки отделен случай. Така Европейската агенция по лекарствата може да промени своята препоръка, ако стане налична повече информация.

Разрешението от Европейската комисия се очаква в рамките на следващите няколко дни, защото тя обикновено следва становищата на ЕМА. Така самата ваксинация по всяка вероятност ще стартира в периода 27-29 декември. Първо ще бъдат ваксинирани медиците и възрастните хора в старческите домове. Очаква се препаратът да бъде широко достъпен за останалите чак в края на първото тримесечие на 2021 година.

Подготовката за пускането на ваксината идва в момент, в който във Великобритания беше идентифициран нов щам на коронавирусната инфекция. Това предизвика хаос в целия Европейски съюз, като редица от страните прекъснаха връзките си в Обединеното кралство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments