Африка иска да спре европейските миграционни центрове

0
195
Мигранти от Африка в Средиземно море. Снимка: wikimedia commons
Мигранти от Африка в Средиземно море. Снимка: wikimedia commons

Африканският съюз (АС) се стреми да спре последния проект на ЕС за ограничаване на миграцията, като твърди, че той нарушава международното право като създава „фактически центрове за задържане“ на африканска земя, потъпквайки правата на задържаните.

„Общата африканска позиция“, съобщава британският в.“Гардиън“, разкрива решимостта на 55-членния орган, който понастоящем се ръководи от Египет, да разубеди крайбрежните държави от сътрудничество с Брюксел по плана.

През миналото лято ЕС планира да създаде „регионални платформи за пристигане“ (на практика имиграционни центрове), които да позволят на мигрантите, намерени в европейски води, да изчакат разглеждането на молбите им за убежище на африканска земя.

Брюксел има подобно споразумение с Либия, където има 800 000 имигранти, 20 хил. от които са държани в подобни центрове за задържане. Либийските власти бяха обвинени в многобройни и тежки нарушения на правата на човека в тези лагери. Доклад на ООН наскоро заяви, че мигрантите в страната са изправени пред „невъобразими ужаси“.

Някои северни държави, включително Мароко, вече отхвърлиха предложението на ЕС за новите „платформи“, но в Африканския съюз (АС) съществуват опасения, че други правителства на страните-членки могат да бъдат убедени от предлагането на фондове за развитие.

Италианският крайнодесен вътрешен министър Матео Салвини призова центровете да се намират в района на Сахел, в Нигер, Чад, Мали и Судан. В неделя и понеделник в Шарм ел-Шейх в Египет се провежда встъпителна среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави, като се очаква да бъде обсъдена миграцията.

Когато ЕС иска нещо, той обикновено го получава„, казва старши служител на АС. „Африканските столици се тревожат, че този план ще доведе до създаването на нещо като модерни пазари на роби, като „най-добрите“ африканци ще бъдат допуснати в Европа, а останалите ще бъдат отхвърлени – и това не е далеч от истината… Смята се, че на тази среща на върха ЕС ще се опита да купи сътрудничеството на някои страни. Някои държави винаги ще гледат първо на парите.

Представители на ЕС от своя страна са уклончиви за целите на срещата на върха, като настояват, че това е просто опит да се ангажират по въпроси от съвместно значение.

Видяната от „Гардиън“ съвместна позиция на АС отбелязва, че Брюксел все още не е финализирал концепцията за „регионалните платформи“. Но добавя: „Създаването на платформи за пристигане на африканския континент за обработката на молбите за убежище на африканци, търсещи международна закрила в Европа, би противоречало на международното право, правото на ЕС и правните инструменти на АС по отношение на бежанците и разселените лица.

Създаването на подобни места би било равносилно на фактически „центрове за задържане”, където основните права на африканските мигранти ще бъдат нарушени… Събирането на биометрични данни на граждани на членове на АС от международни организации нарушава суверенитета на африканските държави над техните граждани.

Африканският съюз също критикува Брюксел за заобикаляне на неговите структури и предупреждава за по-широки последици. „Африканският съюз разглежда решението на ЕС да подкрепи концепцията и текущите двустранни консултации с държавите-членки на АС, без участието на АС и съответните й институции, като подкопаващо значителния напредък, постигнат в рамките за партньорство и диалог между нашите два съюза”, се казва в доклада.

Конфиденциалните правни проверки, поръчани от Европейския парламент, също пораждат загриженост относно законността на установяването на центрове за обработка на документи на африканска територия за тези мигранти, които са били намерение в европейски териториални води.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments