Афганистан: Талибаните обявяват нови правила за студентки

0
14
Афганистан жени образование
Обучение на жени в Афганистан. Снимка: Пиксабей

Афганистанските университети ще бъдат разделени по пол и ще бъде въведен нов дрескод, заявиха талибаните, предава “BBC”Министърът на висшето образование Абдул Баки Хакани посочи, че на жените ще бъде разрешено да учат, но не и заедно с мъжете. Той също така обяви преглед на предметите, които ще се преподават на учениците.

На жените и момичетата беше забранено да посещават училища и университети по време на управлението на талибаните между 1996 и 2001 г. Талибаните заявиха, че няма да попречат на жените да се образоват или да имат работа. Но тъй като поеха контрола над страната на 15 август, те помолиха всички жени, с изключение на тези в сектора на общественото здраве, да стоят настрана от работа, докато ситуацията със сигурността се подобри.

Обявяването на политиката за висше образование в неделя идва ден, след като талибаните издигнаха знамето си над президентския дворец, давайки знак за началото на тяхната администрация. Те взеха контрола от избраното правителство преди месец.

Политиката отбелязва значителна промяна от приетата практика преди превземането на териториите от талибаните. Студентките не трябваше да спазват дрескода, а университетите бяха съвместно образователни, като мъжете и жените учеха рамо до рамоХакани обаче не беше извинен за тази промяна. Той подчерта:

“Нямаме проблеми с прекратяването на системата за смесено образование. Хората са мюсюлмани и ще го приемат.”

Някои предполагат, че новите правила ще изключат жените от образованието, тъй като университетите нямат ресурси да осигурят отделни класове. Хакани обаче настоя, че има достатъчно учителки и че там, където те не са налични, ще бъдат намерени алтернативи. Той обясни:

“Всичко зависи от капацитета на университета. Можем също да използваме учители мъже, като се преподава зад завеса или да използваме новите технологии.”

Момичетата и момчетата също ще бъдат разделени в началните и средните училища, което вече беше често срещано явление в целия Афганистан.

Жените ще трябва да носят хиджаби, но Хакани не уточни дали ще бъдат задължителни допълнителни маски за лице. Новоназначеният министър каза още, че предметите, преподавани в университетите, ще бъдат преразгледани. Той обясни пред репортери, че талибаните искат “да създадат разумна и ислямска учебна програма, която да е в съответствие с нашите ислямски, национални и исторически ценности и, от друга страна, да може да се конкурира с тези на други страни”.

Съобщението идва след демонстрация на жени, подкрепящи политиката на половете на талибаните в образователния университет Shaheed Rabbani в Кабул вчера. Стотици жени, повечето от които носеха черни никаби и развяваха малки талибански знамена, слушаха речи, които възхваляват новия режим и атакуват участниците в големи демонстрации в цялата страна, изискващи защита на правата на жените.

След като талибаните бяха отстранени от власт през 2001 г., бе постигнат огромен напредък в подобряването на броя на учениците в Афганистан и степента на грамотност – особено за момичета и жени.

В неотдавнашен доклад на образователния клон на Организацията на обединените нации ЮНЕСКО се казва, че броят на момичетата в началното училище се е увеличил от почти нула на 2,5 милиона през 17-те години след контрола на талибаните. В доклада се казва също, че процентът на грамотност при жените се е увеличил почти двойно за десетилетие до 30%.

Новото правителство на талибаните също замени Министерството на въпросите на жените с Министерството на порока и добродетелта. Силновсяващият страх отдел беше отговорен за разполагането на религиозна полиция по улиците, за да наложи шериатския закон по време на предишното встъпване на власт на талибаните. Тогава стана ясно, че те са били жени при различни провинения, като например да се обличат нескромно и да са навън без мъжки настойник.

Много видни професионалисти жени избягаха от Афганистан по време на периода на очакваното завръщане на групата на власт. Най-голямата поп певица в страната Аряна Сайид напусна страната с товарен самолет, като избяга в САЩ, а известният режисьор Сахра Карими беше евакуирана в Украйна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments