Афганистан: САЩ са загрижени заради новото талибанско правителство

0
10
Талибани
Талибани

САЩ заявиха, че са загрижени, след като талибаните разкриха новото изцяло мъжко правителство на Афганистан с данни, свързани с атаки срещу американските сили, информира “BBC”Временният кабинет се ръководи от Мулла Мохамед Хасан Ахунд, който е в черния списък на ООН. Друга фигура – Сираджудин Хакани, пък се издирва от ФБР.

Ислямистката група завзе контрола над Афганистан в мащабна офанзива преди повече от три седмици. Това последва изтеглянето на чужди войски след 20-годишното им присъствие там. Отделно във вторник трима души бяха застреляни на протест срещу талибаните в западния град Херат. Медицински работници заявиха, че потърпевшите са били убити, когато талибанските бойци са открили огън. В столицата Кабул талибаните също изстреляха предупредителни изстрели, докато стотици хора демонстрираха по улиците.

В сряда малка група жени демонстрира в Кабул, държейки снимка на полицайка, която според съобщенията е била застреляна от талибаните в провинция Гор. Талибаните отричат, че членовете на тяхната организация са убили жената.

Правителството на талибаните – което също във вторник обяви Афганистан за „Ислямски емирство“ – е изправено пред тежки предизвикателства в разкъсаната от конфликта страна, като не на последно място е изправено пред задачата да стабилизира икономиката и да получи международно признание. Групата по-рано беше заявила, че иска да сформира приобщаващо правителство.

В изявление от вторник Държавният департамент на САЩ заяви:

“Отбелязваме, че обявеният списък с имена се състои изключително от лица, които са членове на талибаните или техни близки сътрудници, без жени. Ние също сме загрижени за принадлежностите и данните за някои от хората.”

В него се добавя, че “Америка ще съди талибаните по техните действия, а не по думи”.

В изявлението се казва, че Вашингтон “ще продължи да държи под око талибаните дали спазват ангажиментите си”, за да позволи безопасно преминаване на чуждестранни граждани и афганистанци с документи за пътуване, “включително разрешаване на полети, готови за излитане от Афганистан”. В изявлението се добавя още:

“Ние също така потвърждаваме ясното си очакване талибаните да гарантират, че афганистанската земя не се използва за заплаха за други страни.”

Американците са категорични:

“Светът наблюдава отблизо.”

Министрите ще прилагат ислямския закон

По-рано във вторник в изявление, приписано на върховния лидер на талибаните Маулави Хибатула Ахундзада, се казва, че новото правителство ще спазва шериата – правната система на исляма. Талибаните искат “силни и здрави отношения с нашите съседи и всички други страни, основани на взаимно уважение и взаимодействие”, се казва в изявлението, публикувано на английски език – с предупреждението, че те ще зачитат международните закони и договори, “които не противоречат на ислямските правото и националните ценности на страната”.

Хасан Ахунд, новият временен премиер, беше заместник-външен министър от 1996 до 2001 г., когато бойците бяха последни на власт. Той влияе по-скоро на религиозната страна на движението, отколкото на военната. Назначаването му се разглежда като компромис след последните доклади за борба между някои сравнително умерени фигури на талибаните и техните твърди колеги.

Вътрешният министър е в списъка на американските терористи

Сираджудин Хакани, временно изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи, е ръководител на войнствената група, известна като мрежата Хакани, които са свързани с талибаните и стоят зад някои от най-смъртоносните атаки в двугодишната война в страната – включително експлозията с бомба с камион в Кабул през 2017 г., при което загинаха над 150 души.

За разлика от по-широкоскроените талибани, мрежата Хакани е определена от САЩ за чуждестранна терористична организация. Тя поддържа и тесни връзки с Ал Кайда.

Според профила на ФБР за Хакани, той е „издирван за разпит във връзка с нападението през януари 2008 г. в хотел в Кабул … при което загинаха шестима души, включително американски гражданин“. В него се добавя:

“Смята се, че той е координирал и участвал в трансгранични атаки срещу САЩ и коалиционните сили в Афганистан.”

Други назначения в новото правителство включват:

  • Мула Якуб като временно изпълняващ длъжността министър на отбраната. Той е син на основателя на талибаните и покойния върховен лидер Мула Омар
  • Съоснователят на талибаните Мула Абдул Гани Барадар ще бъде един от заместниците на премиера. Той ръководи подписването на споразумението за изтегляне на САЩ миналата година
  • В преговорите за оттегляне участва и Амир Хан Мутаки, временно изпълняващ длъжността външен министър

На въпрос защо нито една жена не е получила пост в правителството на Афганистан, една висша фигура от талибаните каза пред Би Би Си, че кабинетът все още не е финализиран.

Сега талибаните претендират за пълен контрол над Афганистан, заявявайки, че са победили бойци на съпротивата, които се държат срещу тях в долината Панджшир, северно от Кабул. Националният фронт на съпротивата на Афганистан (NRF) заяви, че “счита обявяването на служебния кабинет на талибаните за незаконен и ясен знак за враждата на групата с афганистанския народ”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments