Афганистан: Байдън призова за прекратяване на „най-дългата война с участието на САЩ“

0
74
Президент Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан след изтеглянето на всички американски войски, но не и „във военно отношение„, потвърди президентът Джо Байдън.Време е да сложим край на най-дългата война с участието на САЩ.„, гласи част от негова реч, която ще бъде излъчена по късно днес от Белия дом, цитирано от „BBC“.

Изтеглянето на военните сили е планирано да съвпадне с 20-годишнината от терористичните атаки на 11 септември 2001 г., разкриха високопоставени служители. Понастоящем около 2500 американски войници са част от 9600-членната афганистанска мисия на НАТО. Представители на САЩ и НАТО заявиха, че до момента талибаните, които по своята същност са ислямистко движение с крайни възгледи, не са изпълнили ангажиментите си за потушаване на насилието в Афганистан. В Кабул афганистанските власти заявиха, че ще продължат мирните преговори, като част от подготовката за изтеглянето.

Какво твърди Байдън?

По план Байдън трябва да даде официални наставления по изтеглянето на войските днес в късния следобед, местно време.

Не можем да продължим цикъла на разширяване на военното си присъствие в Афганистан с надеждата да създадем идеалните условия за нашето оттегляне, очаквайки различен резултат.“, гласи част от речта на Байдън, който е четвъртият президент, свидетел на този конфликт.

Държавният глава на САЩ обеща официално, че ще продължи да оказва помощ на афганистанските сили за отбрана и сигурност, включително с помощта на военния си персонал от 300 000 души, който по негови думи продължава да се бори смело от името на своята страна и да защитава афганистанския народ, макар и на висока цена.

В откъсите на речта му не се споменава датата 11 септември като дата на изтегляне, но президентът отдава почит на жертвите на нападението, предизвикало пристигането на представители на САЩ в Афганистан. „Отидохме в Афганистан заради ужасяваща атака, която се случи преди 20 години. Това обаче не е причина да останем там и през 2021 г.“, казва Байдън.

Настоящият план на Байдън не съответства на крайния срок, определен за 1 май, договорен от Белия дом по време на управлението на Тръмп. В споразумението, подписано през февруари 2020 г., се казва, че САЩ и техните съюзници от НАТО ще изтеглят всички войски до май 2021 г., ако талибаните изпълнят обещанията си, включително да не позволят на групировката „Ал Кайда“ или други екстремистки организации да действат в райони, които тя контролира, както и да продължат с националните мирни преговори. Въпреки че тогава групата действително спря атаките си срещу международните сили, изпълнявайки част от историческото споразумение, тя продължи да бъде в конфликт с афганистанското правителство. Миналия месец талибаните дори заплашиха да възобновят военните си действия срещу чуждестранни военни сили, които все още се намират в страната на 1 май. В отговор на това високопоставен американски служител предупреди, че талибаните „ще бъдат посрещнати със силен отпор„, ако атакуват американски войски по време на фазата им на изтегляне.

Какво твърди Афганистан?

Абдула Абдула, ръководител на Висшия съвет за национално помирение в страната, заяви по-рано днес, че новината за изтеглянето на чуждестранни военни сили означава, че трябва да се намери начин за съвместно „съществуване“ на тази територия, предаде „Reuters“. „Ние вярваме, че няма победител в афганистанските конфликти и се надяваме, че и талибаните осъзнават това.„, обясни той.

Междувременно афганистански граждани от цялата страна споделиха преди екип на „BBC“, че са разтревожени от новината. „Не мисля, че условията са подходящи за оттегляне.„, смята Роена Усмани, гражданка, която живее в западната провинция Херат, граничеща с Иран. „Тревожим се, че бихме могли да загубим всичко постигнато през последните 20 години, особено що се отнася до жените. Трябва да има гаранции, защото не бива да се връщаме в тъмния период отпреди 20 години.“, казва още тя.

Друг гражданин – Мохамад Аскар, жител на град Мазар-е Шариф, който се намира в северен Афганистан, споделя: „Ако американските войски искат да напуснат Афганистан, трябва да го направят с добре обмислен план. В противен случай, се опасявам, че Афганистан ще прибегне отново към гражданска война.

Уейър, жител на северната провинция Баглан, вярва, че САЩ трябва да изтеглят войските си едва след постигане на споразумение с всички заинтересовани страни, включително талибаните. „Ако това не се случи, Афганистан може да бъде въвлечен във война, която ще бъде пагубна не само за него, но и за целия свят.“, твърди той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments