Адвокатите на Тръмп оспорват конституционността на процеса по импийчмънт след напускането му

0
80
Доналд Тръмп
Photo: Donald J. Trump, Facebook

В деня преди започване на процеса по импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп по обвинение в подбуждане към смъртоносната атака срещу Капитолия миналия месец, адвокатите му отрекоха, че той е насърчавал проявите на насилие, като оспориха конституционността на процеса сега, когато той вече е напуснал президентския пост, предават от „Reuters“.

Адвокатите на Тръмп обвиниха деветимата депутати от Демократическата партия, известни като „мениджъри на импийчмънта“, че са демонстрирали „интелектуална непочтеност и фактическа неправомерност“ в речта си относно действията на Тръмп на 6 януари, когато той се обърна към поддръжниците си, преди те да нахлуят в Капитолия по време на заседанието на Конгреса по случай официалното удостоверяване на победата на президента Джо Байдън.

Източник, запознат с дискусиите, разкри, че процесът ще започне с 4-часов дебат и след това гласуване относно въпросa дали производството е противоконституционно, тъй като Тръмп вече не е президент. След това процесът предвижда до 32 часа дебати, планирани в сряда по обяд. Деветимата демократи, които ще служат като прокурори, се надяват да убедят членовете на равномерно разделения Сенат от 100 места да признаят Тръмп за виновен и да му забранят да заема отново публична длъжност за в бъдеще. Републиканецът Тръмп приключи 4-годишния си мандат на 20 януари, като загуби изборите на 3 ноември от опонента си Байдън.

Интелектуалната непочтеност и фактическата неправомерност, изложени от демократите в тяхната позиция, служат само за по-нататъшно затвърждаване на категоричната позиция, че това производство по импийчмънт никога не е било с цел търсене на справедливост.“, пишат адвокатите на Тръмп в декларация в отговор на брифинг, даден от обвинителите в Камарата.

Неуспешният опит прекратяване на делото срещу Тръмп на 26 януари на основание, че подобна мярка би била противоконституционна, тъй като обвиняемият вече не заема президентския пост, получи подкрепата на 45 от общо 50-те републиканци в Сената. Прокуратурата на Камарата отхвърли този аргумент в краткия си доклад, подаден до Сената миналата седмица. Те се аргументираха, изтъквайки, че Тръмп в качеството си на президент е трябвало да защитава американската демокрация и национална сигурност и да възпира всеки бъдещ президент, който провокира насилие в преследването на властта. Според противниците на Тръмп той носи „изключително голяма отговорност“ за атаката срещу Капитолия.

За да бъде осъден бившият държавен лидер е нужно 17 републиканци да се присъединят към 50-те демократи в Сената при гласуването, което за момента изглежда малко вероятно.

Възможни дебати с участието на свидетели

Ако обвинителите на Тръмп в Камарата решат, че желаят да извикат свидетели, Сенатът ще обсъди и ще проведе гласуване дали свидетелите ще бъдат допуснати, твърди източникът.

Камарата, ръководена от демократите, поведе процеса по импийчмънт срещу Тръмп на 13 януари. Той е първият президент в историята на САЩ, който е бил обект на импийчмънт цели два пъти и първият лидер, изправен пред съда след напускането на президентския пост.

Както вече е известни  речта си на 6 януари Тръмп повтори неверните си твърдения, че по време на изборите е извършена измама и призовава поддръжниците си да се съберат пред Капитолия, призовавайки ги да „спрат кражбата“, „да покажат сила“, както и „да се бият с цената на всичко“. Напрежението ескалира и бунтът прекъсна официалното удостоверяване на победата на Байдън, тъй като депутатите бяха принудени да се скрият, за да осигурят собствената си безопасност, а междувременно петима души загинаха, включително един полицай.

Адвокатите на Тръмп заявиха, че той е използвал думата „бой“ в преносен смисъл, който по техни думи „не може да се тълкува като насърчаване на актовете на насилие“.

Оспорването на делото срещу Тръмп на конституционни основания би позволило на неговите колеги републиканци в Сената да гласуват против присъдата, без да защитават директно позицията, която той изказа пред привържениците си, малко преди бунта. И двете страни имат интерес да приключат процеса бързо. След встъпването си в длъжност Байдън призова за мирни действия и единство на нацията, която вече е силно разделена в позициите си след управлението на Тръмп.

Фалшивите твърдения на Тръмп за „откраднати“ избори и речта му преди бунта породиха недоволство и сред членовете на партията му. Десет републиканци се присъединиха към Камарата на демократите в гласуването в полза на процеса по импийчмънт срещу Тръмп. Първият процес срещу бившия президент по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, произтичащи от искането му Украйна да разследва Байдън и сина му Хънтър, приключи миналата година с оправдателна присъда от ръководения тогава от републиканците Сенат.

Сенатът ще спре временно процеса по импийчмънт от петък вечерта до събота вечерта, за да уважи искането на един от адвокатите на Тръмп – Дейвид Коен, който чества еврейската събота, заяви вчера говорител на лидера на демократите в Сената Чък Шумер. Процесът ще бъде възобновен в неделя, разкри източникът, запознат с въпроса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments