Адвокати са в протестна готовност

0
134
ДАНС
Снимка: Държавна агенция „Национална сигурност”

Адвокати са в протестна готовност. Очаква се днес по обяд да се срещнат с Висшия адвокатски съвет заради промени в закона, с които фирми, неправителствени организации и кметове трябва да докладват официално на службите как ще обучават персонала си срещу пране на пари.

Припомняме ви, че срокът изтече в петък. Стотици хора чакаха на опашки пред ДАНС и пощите. Те трябваше да докладват официално на службите как ще обучават персонала си срещу пране на пари. За тези, които не го направят, санкциите са от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и от 2000 до 20 000 лв. – за фирми. Най-сериозни са глобите за банки и застрахователи – до 50 хил. лв.

Някои от засегнатите твърдят, че изискванията са абсурдни и не трябва да са едни и същи за малките и големите играчи на пазара.

За да разбират службите навреме къде има риск от пране на пари, законът беше приет, така че над 100 000 души – адвокати, счетоводители, търговци, одитори, банкери и застрахователи, да докладват пред ДАНС, че ще са нащрек да не ги въвличат в схеми. И ще обучават служителите си на това.

Новите правила засягат и неправителствените организации.

След днешния срок следва и друг – до 12 май фирмите трябва да изпратят и още документи – вътрешни правила как да действа фирмата, за да не влиза в схеми за пране на пари и тероризъм. Вече са изпратени до ДАНС 100 от тях.

От агенцията коментираха, че основно получават документите през последните два дни, но това не било проблем. Щели да ги разделят по категории и да ги ползват при проверки на място, когато преценят, че има риск от пране на пари.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments