Адвокат Силвия Петкова: Много шофьори получават обезщетения заради фалшиви проби за алкохол

0
103
Трафик
Трафик. Снимка: Искра.бг, архив

„В моята практика имам вече изключително много случаи на доказани фалшиво положителни проби, както и на присъдени обезщетения на шофьори заради това, че определено време са били без книжка, без автомобил, а някои от тях са били и без работа“.

Tова заяви адвокат Силвия Петкова пред радио „Фокус“ по повод статистиката, която отчита висок процент фалшиво положителните проби – 45%.

Тя уточни, че всички шофьори са длъжни да дадат проба в случай на проверка на пътя чрез техническо средство – с дрегер или с тест за наркотични вещества. В случай, че откажат, те трябва да предоставят биологични проби за лабораторно изследване.

„Ако човек сам реши да даде кръвна проба, той може да го направи, но никой не може да го принуди“.

Тя направи уточнение, че това може да стане в случаите, в които има обосновано подозрение за извършено престъпление. Полицейските служители, които извършват проверката, не могат да задължат шоьора да даде кръвна проба.

Aдвокат Петкова припомни, че според измененията в Наказателния кодекс се криминализира повторният отказ за изпробване за употреба на алкохол и наркотични вещества, след като шофьорът веднъж вече е бил наказван по административен ред.

Това на практика означава, трябва да е отказал веднъж едновременно и теста, и кръвната проба, да му е наложена глобата от 2000 лева и 24 месеца отнемане на книжка и след като го направи втори път, тогава вече ще носи наказателна отговорност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments