Адвокат: Ако полицаят е прострелял младежа в гърба, възможно е и обвинение за умишлено убийство

3
723
Полиция
Полиция. Снимка: Искра.бг, архив

Законът на Министерството на вътрешните работи много точно регламентира правомощията на полицейските служители, коментира адвокат Димитър Марковски в ефира на „БНР“. По думите му употребата на огнестрелно оръжие е допустима в хипотезата и в ситуацията, в която здравето на полицая или на негов колега е застрашено.

„В такава хипотеза огнестрелно оръжие може да се използва, но в такава степен, че да не се причинят минимални увреждания на лицето, което трябва да бъде задържани и което евентуално е нападнало полицай“, уточни той.

Заключението на медицинската експертиза на починалото момче и в коя част на тялото е било простреляно – това ще е от решаващо значение, каза адвокатът и добави:

„Ако се окаже, че е в гърба, полицейският служител ще изпадне в положение на възможен обвиняем. Включително може да се стигне и до повдигане на обвинение за умишлено убийство.“

Припомняме, че около 05:15 часа тази сутрин охранител в столичен бизнес център в кв. „Лозенец“ е подал сигнал в полицията, че трима маскирани прескачат оградата на обекта, носейки някакъв багаж. На място са били изпратени полицейски екипи, които са подгонили двама от тях пеша, докато трети се качил в автобус на масовия градски транспорт.

При продължилото преследване един от служителите произвел изстрел и ранил един от бегълците – 18-годишен, който незабавно е бил откаран в болнично заведение, където по-късно е починал. Задържан е 15-годишният, опитал да избяга с автобус.

Впоследствие от пресцентъра на столичната полиция добавиха, че малко 02:00 часа тази сутрин в полицията е получен и сигнал, че в района на столичен хотел трима непознати са нападнали две момичета, ударили едно от тях и след заплаха, им отнели раница с лични вещи и пари. Става въпрос за същите нарушители и от бизнес центъра.

Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случаите продължава.

Абониране
Известие от
guest
3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Тодор Димов
Тодор Димов
15 дни по-рано

Анестезиолога от Пловдив застреля с незаконен пищов един крадец, който му беше влезнал в гаража….

Пенйо
Пенйо
14 дни по-рано

Браво!

Пеньо
Пеньо
14 дни по-рано

Трябвало е и другите мангусти да уцелят!