Адв. Иван Денев: Няма да се откажа, докато не получа справедливост за смъртта на сина ми!

0
545
Адв. Иван Денев
Адв. Иван Денев. Снимка: Скрийншот от видео на "Списание 8"

„Престъплението, извършено срещу сина ми, рано или късно ще бъде доказано. Аз гарантирам това“.

Това заяви пред „Списание 8“ адв. Иван Денев, според когото първородният му син е загубил живота си вследствие на редица лекарски грешки, допуснати по време на ковид пандемията

Той разказа накратко злощастните събития, разиграли се през лятото на 2020 година, когато неговият 19-годишен син получил симптоми на ковид. Тогава той си направил ПСР тест и след това е постъпил в болница във Велико Търново, тъй като на рентгеновата снимка са открили засенчване на лявата страна на белите дробове. 

„Получихме уверение, че се лекува с най-модерни медикаменти с комбинация от три антибиотика. Шефът на болницата ми беше добър познат, а главната сестра живее с т.нар ми чичо от 25 години. Поради тази причина имах известно спокойствие, че синът ми е в сигурни ръце на наши хора“.

Адв. Денев допълва, че по това време в болницата е царял пълен хаос, като смените са следвали една след друга, без лекарите да знаят какво са правили техните колеги в предишното дежурство

„Имам доказателства, че самият персонал вече е абдикирал и са оставали пациентите заключени по стаите с една дежурна медицинска сестра или санитар“.

Той обвинява лекарите в неправилно лечение, тъй като на практика не са знаели какво правят. По думите му, ако синът му е бил изписан или прехвърлен в по-добро лечебно заведение, фаталният изход е могъл да бъде избегнат

„Те са приложили около 75 медикамента за 19 дни. Употребили са поне три антибиотика и са решили, че той има силна автоимунна реакция, която води до унищожаване на организма самия себе си, но такива показатели всъщност няма. Преливали са му кръвна плазма от преболедували. Постоянно са го държали легнал по гръб, което само по себе си е възможно да доведе до хипостатична пневмония. Най-накрая е бил интубиран в комбинация от 5-6 различни упойки в огромни дози и само една от тях е била достатъчна. Това е медицинската документация от ексхумацията след смъртта.“

Адв. Денев даде подробности и за дългата съдебна битка, която му се налага да води, в търсене на справедливост за сина, който е загубил. Той твърди, че самият той е направил собствено разследване и е успял да разбере причината за смъртта – полипрагамазия и лекарска небрежност. Това по думите му означава разбалансиране на цялата биохилия ма организма и на калиево-натривите помпи в клетките и сърцето, до момент, когато е станало необратимо. Той заяви, че е поставил точни и конкретни въпроси към вещите лица, на които не е получил отговор. 

„Впоследствие Върховен касационен съд дотам забави нещата, че експертизата беше готова и прокурорът отговори, че няма предмет за произнасяне. Всички знаем, че там е централизирана структура и винаги може да се удължи срок за разследване. Аз още тогава знаех, че имам стена срещу която трябва да се боря. Благодарение на моята непримиримост към неправдите продължих да упорствам, като в крайна сметка те направиха каквото си искат. Прецениха, че разследването е приключило“.

Адвокатът допълва, че по закон му е оставало да обжалва постановлението на прокурорите за прекратяването на наказателното производство пред съответния Окръжен и Апелативен съд. По думите му във Велико Търново местните съдии си направили отвод, което той самият е поискал и делото е било прехвърлено във Варненския апелативен район. Там на първа инстанция се паднала на окръжен съд Търговище, като по думите му съдията бил копирал постановлението на прокурорите едно към едно 25 страници, като само леко е сменил глаголното време.

„Последният ми шанс беше пред Апелативен съд-Варна. Написах каквото можах като жалба и оставих нещата да се случат – „каквото сабя покаже“. Мина доста време и реших да звънна в деловодството на Варненския съд и те ми казаха, че са се произнесли и делото е върнато с указание. Тогава се зарадвах и това бе един коледен подарък на 27 декември 2022 година“.

Юристът благодари на съдиите, които са вникнали подробно в неговата жалба. Той прочете цитати от делото, според които правните изводи на прокурора и Окръжния съд са нестабилни и има съществени факти, които са пренебрегнати.

Съдът също така констатира, че от 21 март е имало издадена заповед да се реорганизира отделението е реанимацията за прием на ковид болни, а четири месеци по-късно тези указания не са били изпълнени. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments