Администрацията на Байдън отпуска 366 млн. долара за чиста енергия за индианските племена и селските райони

0
23
ВЕИ
ВЕИ. Снимка: Pixabay

Федералното правителство ще финансира 17 проекта в САЩ за разширяване на достъпа до възобновяема енергия в резерватите на коренните американски народи и в други селски райони, обяви администрацията на Байдън във вторник, предава „Асошиейтед прес“.

Планът на стойност 366 млн. долара ще финансира проекти за слънчева енергия, съхранение на енергия в батерии и водноелектрически централи в слабо населени региони, където електричеството може да бъде скъпо и ненадеждно. Парите идват от закона за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара, който президентът Джо Байдън подписа през 2021 г.

Около 1/5 от домовете в нацията Навахо – разположена в североизточната част на Аризона, северозападната част на Ню Мексико и югоизточната част на Юта – нямат достъп до електроенергия, по оценки на Министерството на енергетиката на САЩ. Близо една трета от домовете, които имат електричество в индианските резервати в САЩ, съобщават за месечни прекъсвания, според администрацията на Байдън.

Съобщението идва в момент, когато индианските племена в Невада и Аризона се борят да защитят земите и свещените си места на фона на разширяването на възобновяемата енергия от администрацията на Байдън. То идва и дни след като федералните регулатори предоставиха на индианските племена повече правомощия да блокират хидроенергийни проекти на тяхна територия.

Администрацията на Байдън ще осигури финансиране за 17-те проекта само след преговори с кандидатите за проекти, заявиха федерални служители. Служители от Министерството на енергетиката се подготвят да се срещнат с племенни лидери, за да обсъдят проекти за чиста енергия на среща на високо равнище в Южна Калифорния. В изявление на министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм се казва следното:

„Президентът Байдън е твърдо убеден, че всяка общност трябва да се възползва от историческия преход на страната към бъдещето на чистата енергия, особено тези в селските и отдалечените райони.“

Проектите обхващат 20 щата и включват 30 племена. Те включват 30 млн. долара за осигуряване на енергия, получена от растения, на застрашени от горски пожари общности в планините Сиера Невада в Калифорния и 32 млн. долара за изграждане на слънчева и водна енергия на индианско племе в щата Вашингтон.

Други 27 млн. долара ще отидат за изграждане на водноелектрическа централа, която да обслужва племенно село в Аляска, а 57 млн. долара ще осигурят слънчева енергия и съхранение на данни за здравни центрове в селските части на Югоизтока, включително в Алабама, Джорджия и Южна Каролина.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments