Замърсяването с пластмаса да достигне 1,3 милиарда тона до 2040 година

0
269
Замърсяване с пластмаса
Замърсяване с пластмаса. Снимка: Wikimedia Commons

Около 1,3 милиарда тона пластмаса са напът да замърсят околната среда до 2040 – както сушата, така и водите, в случай че човечеството не предприеме превантивни мерки в световен мащаб, предава “BBC”. За това сочи глобален модел за мащаба на замърсяването с пластмаса през следващите 20 години. Д-р Костас Велис от Университета в Лийдс коментира, че количество е „потресаващо“, добавяйки, че вече разполагаме с “ нужната технологията и възможността да спрем замърсяването“.  Докладът е публикуван в списание “Science”.

….
“Това е първата цялостна оценка на екологичната картина след 20 години“, обясни д-р Велис. “Трудно е да си представим такова голямо количество, но ако цялата маса от пластмаса се разпредели върху равна повърхност, то тя би покрила 1,5 пъти площта на Обединеното кралство”.

“Сложно е за изчисление, тъй като пластмасата се намира във всяка част на света и се различава по начина, по който се използва и обработва”.

За да превърнат този комплексен екологичен проблем в числа, изследователите проследяват производството, използването и изхвърлянето на пластмаса в целия свят. На база това екипът създава модел, прогнозиращ бъдещото на замърсяване с пластмаса. Това, което учените наричат сценарии на “непроменено бизнес поведение” – базирано на текущата тенденция за увеличаване на производството на пластмаса без значителна промяна в количеството на повторна употреба и рециклиране – води до прогнозата от 1,3 милиарда тона пластмаса.

Чрез адаптиране на модела изследователите успяват да изчислят колко и как различни интервенции биха повлияли на количеството със замърсяване. Те адаптират модела си за евентуално увеличаване на рециклирането, намаляване на производството и заменяне на пластмасата с други налични материали.

Уини Лау от базираната в САЩ благотворителна организация “Pew Charitable Trusts”, коментира за “BBC News”, че е жизненоважно да се намери всяко възможно решение. „Ако направим това“, смята тя, „можем да намалим количеството пластмаса, която отива в океана, с до 80% до 2040“.

Стъпки, към които изследователите призовават, включват:

  • намаляване на ръста в производство и потребление на пластмаса
  • подмяна на пластмаса с хартия и компостируеми материали
  • създаване на продукти и опаковки за рециклиране
  • разширяване на процента на рециклиране на отпадъци в страните със среден / нисък доход и подкрепа на сектора на „неформалното събиране на пластмаса“
  • изграждане на съоръжения за изхвърляне на 23% от пластмасата, която не може да бъде рециклирана като преходна мярка
  • намаляване на износа на пластмасови отпадъци

Но дори и да бъдат предприети „всички възможни действия“, коментира д-р Велис, моделът сочи, че през следващите две десетилетия околната среда ще бъде замърсена със 710 милиона тона пластмасови отпадъци. За проблема с пластмасата няма “магическа пръчка”. Същевременно често пренебрегван проблем, за който сочи това проучването, е фактът, че приблизително 2 милиарда души в южното полукълбо на Земята нямат достъп до адекватна обработка на отпадъците. „Те нямат друга алтернатива да се справят с боклука си, освен да го изгорят или изхвърлят“, коментира д-р Велис.

И въпреки че играят ключова роля за намаляване на глобалните пластмасови отпадъци, приблизително 11 милиона събирачи – хора от страни с ниски доходи, които събират и продават материали за многократна употреба, често работят незаконно и не разполагат с безопасни условия на труд. 

Д-р Велис коментира, че: „Събирачите на отпадъци са невъзпятите герои на рециклирането, без които масата от пластмаса, достигаща водната среда, би била значително по-голяма“. Той добави, че политиките за тяхното подпомагане и осигуряването на по-безопасна работна среда са жизненоважна част от решаването на проблема.

Д-р Иън Кейн от Университета в Манчестър, който наскоро бе част от екип, изчислил количеството микропластика на морското дъно, описа картината от новото изследване като „ужасяваща“.

„Авторите са категорични, че има големи въпросителни в данните и анализа, но независимо от точните цифри, нарастващият темп на производство на пластмаса за посрещане на нарастващото глобално търсене има изключително тежки последици за околната среда“, коментира той за “BBC News”.

Проф. Джейми Удуърд – също от Университета в Манчестър, вижда иронията в сценария, който се разви по време на пандемията.

„Пластмасата предпази много здравни работници на първа линия“, коментира той. „Но количеството на отпадъците от лични предпазни средства през следващото десетилетие могат да станат ужасяващи”.

„Забелязват се паралели с изменението на климата, като прогнозите, както обикновено, са катастрофални. Именно поради това трябва коренно да променим поведението си“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments